Какво не знаем за парфюмите

8
231
Добави коментар

Парфюма може да бъде описан като музиката – той се състои от отделни аромати (нотки), които свързани заедно, образуват хармония или Букета на даден парфюм…

– Върховите нотки формират първоначалното впечатление от аромата.  Могат да бъдат цитрусови, свежо зелени, ананасови. Те се усещат моментално след нанасяне на парфюма. Съдържащите се в тях елементи са с много силен аромат, който обаче много бързо се изпарява. Уханията на цитрус и джинджифил са характерни върхови нотки. Върховите нотки са тези, които запленяват купувача и според психолозите нашата личност определя предпочитанието ни към дадена върхова нотка в парфюма. – Сърцевите нотки се усещат след като върховите нотки се разнесат, между 5 минути и един час след нанасяне. Съдържащите се в тях елементи формират “сърцето” или главното тяло на аромата. Уханието им е по-меко и заоблено от това на върховите нотки. Сърцевите нотки могат да бъдат пикантни, цветни, роза, жасмин, портокалов цвят, плодови. Уханията на роза, теменужка, портокал, лавандула са типични сърцеви или средни нотки.

– Базовите нотки се усещат до 30 минути след нанасяне или след като парфюма засъхне. Съдържащите се в тях елементи често са фиксиращи, както и от една група с сърцевите или средни нотки за да създадат с тях основната тема на парфюма. Те придават дълбочината на парфюма. Базовите нотки са дървесни, кехлибарени, мускусови.

Категории на парфюмите

Групирането на парфюми по категории е много условно и доста неточно, но е създадено, за да се улесни купувача да намери любимия си стил парфюми в огромният избор от стари и нови предложения… Някои парфюми съдържат много разминаващи се и противоречиви нотки, които правят много трудно и условно включването им в даден категория… Дори парфюмите, описани като парфюм от едно цвете имат допълнителни нотки .

Все пак категориите съществуват от 1900 година и са интересни за разглеждане • Едно цветни: на френски soliflore Парфюми с аромата на едно цвете

• Цветен Букет : Това е комбинация от аромати на цветя

• Ориенталска : Огромна група с много подраздели, която включва както подправки от Близкия Изток като Канела, Индийско орехче, Канела, екстракти от смоли от ориенталски дървета.

• Дървесна – с отличителни дървени нотки като: бор, сандалово дърво, кедър, включва и характерния аромат на камфор.

• Кожена: Включваща аромати доста странни за парфюмите като мед, тютюн, смоли, кожа.

• Шипрова – от френското наименование на Кипър – символ на Средиземноморието. Категорията се отличава с дървесни, мъхови и флорални акорди, а подразделенията и са цветна и плодова.

• Fougère – Папратова: от френското Fern – папрат, базирана на нотки лавандула, мъх и дървесина.

• Цитрусова: . Свежа и ободряваща. Ухания от лимон, грейпфрут, портокал, лиме, бергамот, Мандарина, нероли и др.

През 1945 година, когато технологията позволява синтезирането на изкуствени аромати, се налагат промени в категориите, както и навлизането на нови категории…

• Флорална: Комбинираща едно цветната и цветният букет като подкатегории. • Зелена: a свеж и лек вариант на Шипровата категория, в която се включват синтетични нотки на окосена трева, краставица, свежа зеленина. • Океанска или Озонова: най-новата категория, въведена в 1991 година с парфюма на Christian Dior Dune. Много свежа и модерна категория основно съдържащи calone, синтетична съставка селектирана през 1966 година.

•  Цитрусова: лека, весела, свежа, подходяща за енергични и спортни натури. • Плодова: съдържаща аромати на плодове различни от цитрусите като Праскова, касис, манго, дюля, малина, ягода, киви.

• Гурме : Аромати характерни за сладкарството.  Включва както характерните нотки на кафе, ванилия, както и нови синтетични аналози на сметана, карамел и други подобни, както и по-екстравагантни аромати, като къри и кимион.

Ето как последно се е оформило колелото на ароматите

В следващата статия ще представим Ориенталската Категория с любопитни факти, по-известни парфюми и нейните подкатегории, както и какви хора според психологията залагат на тази категория като основно предпочитание, както и кои поводи са подходящи според дизайнерите да “облечете “парфюм от този стил…

Статията е подготвена от CharmyRose.com

Ако тази статия ви е харесала и искате да ни подкрепите, моля да я споделите:

Ако статията Ви е харесала, молим да я споделите, за да достигне повече хора!