НАСА и СпейсЕкс взеха решение: Крю Драгън е в готовност за пилотиран полет!

2
207
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка от вчерашното статично огнево изпитание на ракетата-носител с „Крю Драгън“. Photo credit : SpaceX

23 май 2020 г. 09:00 ч.

Светослав Александров. След подробен преглед, проточил се в продължение на повече от два дни и на който НАСА и СпейсЕкс разгледаха всички технически аспекти от предстоящата пилотирана мисия, решението е взето: космическият кораб „Крю Драгън“ е в готовност за полет! 

Около час по-късно след приключването на прегледа, СпейсЕкс проведоха статично огнево изпитание на ракетата-носител „Фолкън 9“, което премина успешно. 

Разбира се, има все още много работа до старта, а екипите се трудят неуморно, за да подсигурят успешното провеждане на пилотираната космическа мисия. За днешния съботен ден е предвидено астронавтите, след като се събудят, да изпълнят цялостна репетиция. Те ще облекат скафандрите си, ще се качат на автомобила „Тесла“, който ще ги откара на стартовата площадка „39А“. Там те ще се качат в асансьора на кулата, ще влязат в космическия си кораб и ще изпълнят всичките процедури по обратно броене.

Последен предстартов преглед е предвиден за понеделник. Работата няма да престане до последния миг.

Съгласно СпейсЕкс, пилотираният космически кораб „Крю Драгън“ се очертава да е най-безопасният в историята на човечеството. Това се потвърждава и от мениджърката на НАСА Кейти Лийдърс, която твърди, че компанията е изпълнила успешно изискването вероятността за смърт на екипаж да възлиза на 1 от 270 мисии, или 0.37%. 

Тъй като корабът „Крю Драгън“ ще превозва не само американци, но и чуждестранни астронавти, в предполетния преглед бяха включени представители на Япония и Русия. Компанията на Илон Мъск се е съобразила дори с руските критики и е модифицирала процедурата за скачване с Международната космическа станция.

Предстоят натоварени няколко дни, а СпейсЕкс и НАСА ще обърнат внимание и на най-непредсказуемия фактор – времето. Все пак космодрумът на Щатите, за разлика от руския Байконур в Казахстан, се намира в тропиците, където времето не е спокойно, а е много по-динамично. Критериите за изстрелване са строги – много по-строги, отколкото сме свикнали със стандартните изстрелвания на СпейсЕкс, а и на руските полети от Байконур. Ако руски кораб „Союз“ претърпи авария, както беше през октомври 2018-та, след прекратяването на полета и задействането на спасителната система капсулата извършва аварийно кацане по суша – траекторията на кораба минава над континент.

Но „Крю Драгън“ ще излети над океана, а корабът може да каца единствено във вода. Затова времето трябва да е благоприятно не само в района на излитане, но и над доста широка област в океана, където не трябва да има нито гръмотевици, нито силен вятър, нито големи вълни. Всичко това се предприема в случай че възникне някакъв проблем с ракетата-носител и се наложи спешно прекратяване на мисията. 

Само и единствено ако строгите критерии бъдат изпълнени, в техническо или метеорологично отношение, „Крю Драгън“ ще може да излети на 27-ми май в 23:33 ч. българско време. В противен случай полетът ще бъде отложен за 30-ти май или за по-късна дата. 

За повече информация: НАСА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/