Автоматични бариери – предимства и недостатъци

5
225
Добави коментар
prodavalnik.top
prodavalnik.top

Под наименованието автоматични бариери са поставени специален клас устройства, предназначени да ограничават движението на превозни средства. Конструкцията им се състои от колона с вграден в корпуса ѝ контролен блок и подвижна стрела, блокираща входно-изходната точка. Този вид механични прегради са изобретени много отдавна и разработени в множество конструкции. Въпреки това, най-широко използваната схема е с повдигащо се рамо.

Автоматичните бариери с модерен дизайн станаха масово достъпни сравнително от скоро. Те обаче бързо придобиха широко признание като средство за блокиране и контрол на преминаването. Сега бариерите могат да бъдат срещнати почти навсякъде: на входовете на държавни институции, във ведомствени и платени паркинги, индустриални зони и дори частни дворове.

Защо именно те, а не порталите са предпочитани за ограничаване на преминаването на МПС? На този въпрос ще обърнем специално внимание в следващите редове.

Предимства и недостатъци

Основният плюс на автоматичната бариера е изключително бързата работа. За да се повдигне или спусне рамото, са необходими едва 2 – 8 минути, в зависимост от модела и дължината на стрелата. С подобна „скорострелност“ не могат да се похвалят дори високоскоростните подемни врати, обхватът на които е много тесен.

Освен това бариерите могат да работят с максимално висок интензитет за много дълго време. Както показва практиката, високата интензивност на автоматичните врати се отразява негативно на техния работен капацитет. Друг важен момент е ниската цена за ремонт на бариерите в случай на повреда на рамената от автомобил.

В болшинството случаи просто се съкращава повредения участък, без да е нужна замяна. Но дори да се наложи смяна на стрелата, тя ще бъде многократно по-евтина от ремонта на портите и тяхната автоматизация. В случай че автоматиката на бариерата излезе от строя, ръчното повдигане на нейното рамо ще отнеме значително по-малко време и усилия от отварянето на една двукрилна врата.

Не бива да пропускаме и факта, че за отварянето на един портал е необходима свободна траектория, по която да се движи крилото. Това означава, че зоната на преминаване трябва да бъде постоянно свободна и почистена от сняг и други препятствия.

Бариерата е лишена от всички тези ограничения. Дори и да е инсталирана в участък със сводеста конструкция, височината на която е по-малка от ширината на прохода, е възможно безопасно да се блокира целият този проход с помощта на специално шарнирно рамо, сгъващо се в повдигнато положение под прав ъгъл.

И накрая, автоматичните бариери са лишени от комуникация с други елементи на оградата (колони, секционни пана и т.н.), следователно в случай на тяхното разместване или падане, бариерата остава в пълна работна готовност. За ефективността на бариерите от значение е начинът на тяхното инсталиране. V-Max е компанията, с която дългосрочната и безпроблемна работа на такова съоръжение е гарантирана.

По отношение на недостатъците, трябва да посочим ниската вандалоустойчивост на една паркинг бариера и по-конкретно на нейното рамо. За разлика от колоната, изработена от дебела листова стомана, раменете се изработват от алуминий, за да се намали тяхното тегло. Следователно, не е никак трудно да бъдат повредени, така че контролираната зона остава такава само за съвестни водачи.

Освен това често такава преграда се монтира в допълнение към вече съществуващи порти, които блокират входа през нощта, а през деня по време на часовете пик, бариерата е тази, която се използва. Оттук следва първата и основна препоръка: бариери да се монтират близо до портите или поне под наблюдението на камери за видеонаблюдение.

Друг минус е необходимостта от бетонна основа за колоната на автоматичната бариера. Такава може да не се прави единствено ако колоната се инсталира върху твърда основа (многослойно асфалтобетонно покритие), а също така допълнително се фиксира към стълб, ограда, стена и други подобни, неподвижни елементи. Дължината на стрелата не трябва да надвишава 4 метра. Във всички останали случаи се изисква фундамент.