13 SEO съвета за добро класиране в Google от Славчо Панов

2
316
Добави коментар

В следната статия на Neftelimov.com ще ти представя няколко доказани стратегии за SEO и линк билдинг, с които ще получиш добро класиране в Google на новосъздадени уебсайтове.

6 съвета за On-site оптимизация (техническо SEO), които са задължителни за добро класиране в Google

#1 Страхотно съдържание, даващо отговори, решаващо проблеми. Много е важно как е написано. Ако е прекалено абстрактно, може да изиграе лоша шега и въобще ботовете да не разберат каква е темата. Друг проблем е прекаляването с ключовите думи. Ако това се случи, Google просто не позволява да се класира тази страница напред.

#2 Правилни тайтъл тагове – безспорно един от най-силните фактори за добро възприемане от търсачката.

#3 Правилна структура и вътрешен линк билдинг, с точните анкъри.

#4 Техническо SEO – тук не мога да кажа кое тежи повече, примерно каноникъл релациите са доста важни. Също така UX дизайн и функционалност. Структурираните данни може би също са важни и със сигурност ще стават по-важни.

#5 Авторството. Става дума за това, че ако авторът на даден материал е доказан специалист по темата, по която пише (според Google), то това силно може да повлияе в положителна посока. Така улесняваме Google да показва напред по-сигурни, експертни писания и им има много по-голямо доверие пред тези с неизвестен автор или без автор.

#6 Бързината също е добър фактор за добро класиране в Google. Ако забелязвате, на първата страница в Google много рядко се появяват бавни сайтове.

5 съвета за Off-site SEO за първа страница в Google

#1 Външни линкове, от силни и релевантни източници, с правилни анкър текстове. Да не се прекалява с exact much. Имам едно видео в Cloxy по темата, което е актуално и до днес: Видове анкър текстове на връзки (anchor text)

#2 Малко брандинг, като част от off-site оптимизацията. Знам, че някои колеги ще кажат, че това не ни е работа, но не съм съгласен. Една публикация в чужд сайт, освен стандартния линк, би могла да има и още няколко цели – брандинг, PR… Чудесна публикация по темата: Как SEO, брандинг и PR работят заедно?

#3 Силно разнообразен линк профил. Линкове от всякакви сайтове – медии, блогове, фирмени, магазини, форуми, директории, каталози (не прекалявай с последните две). Някакви други хитри и интересни, социални мрежи, линкове от изображения с анкър и без анкър текст. Тук искам да включа и сайтове с различни разширения, както и линкове с различни релации – dofollow, nofollow, ugc и т.н.

#4 Силни и трудни за вземане линкове. Това си е съвсем нормално. Google вижда, че в една ниша първенците имат подобни линк профили, в които има едно ядро от повтарящи се линкове (от едни и същи места). И ако някой успее да го наруши това и да вземе малко силни връзки от места, откъдето другите не са успели – бинго!

#5 Цитирания без линкове, споменавания на бранда, както и на автора – работят и дори ги засичат някои инструменти (имам предвид споменавания на домейна, без линк).

Разбира се, че dofollow линковете си остават най-силни, но има неписани правила къде и защо да бъде поставен даден линк, за да има най-силна тежест. Около него трябва да бъдат разхвърляни релевантни ключови думи. Чудесна статия на тази тема: All Links Are Not Created Equal: 20 Graphics on Google’s Valuation of Links

Има ли безопасен външен линк билдинг, който неспециалист сам може да си направи?

През годините съм виждал какво ли не и в крайна сметка линк билдинг, правен от клиента е с 99% риск за съсипване на сайта (респективно и на бизнеса). Някои в началото постигат някакви резултати, надъхват се, но в крайна сметка след определен период от няколко месеца или година сайтът дърпа назад, защото е наказан леко или по-силно. Виждал съм и толкова зле сайтове, за които е много по-лесно да се стартира бизнеса и брандинга наново, отколкото да се оправя.

При липса на бюджет за SEO и/или реклама

#1 Не стартирай бизнес, ако не си предвидил бюджет за SEO и/или реклама.

#2 Ако все пак си започнал, но нямаш бюджет за SEO и реклама, то наблегни силно на полезното съдържание и градене на общност, на която да даваш голяма добавена стойност, както прави Христо Стоянов в Lifehack.bg.

С течение на времето, ако го правиш добре, се получава така, че хем събираш общност от верни фенове и потенциални клиенти, хем доброто съдържание изгражда натурални линкове (не винаги силни, но е добро начало). Не си мислете, че това със съдържанието е лесно – много е трудно!

За финал една „SEO  хватка“, която не е много популярна, но е добре да се знае.

Нов уебсайт да не стартира с покрити всички изисквания на Google, ами след няколко месеца да се оправят нещата, които не са били както трябва. Това не е официално признат фактор за добро класиране в Google, но през годините сме разчитали на него и винаги е давал добри резултати. Търсачката обича „да вижда“, че по един сайт се работи, а не е оставен, както е направен в началото.

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други: