Върджин Орбит са доволни от първия полет на Лончър Уан, но очакваха повече

2
242
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка от първия полет на ракетата „Лончър Уан“ на Върджин Орбит. Photo credit : Virgin Orbit

26 май 2020 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Дебютното изстрелване на ракетата „Лончър Уан“ е вече в историята, а от Върджин Орбит съобщават, че са сравнително доволни от полета. Изпълнени са успешно множество стъпки и са събрани изключително ценни данни, които ще позволят на компанията да продължи напред с полетната програма. Но макар че при този дебютен полет никой не очакваше „Лончър Уан“ да достигне орбита, ръководството на фирмата се надяваше, че полетът ще е по-продължителен. 

Дебютните изстрелвания на чисто нови ракети рядко завършват с цялостен успех (Илон Мъск успя от четвъртия път след три поредни провала). Колкото и да се приготвяш в наземни условия, колкото и да разчиташ на компютърни модели, не е възможно да предвидиш всеки един сценарий, който може да ти се случи. Затова съществуват тези изпитателни полети, които да осигурят на инженерите реални полетни данни. Конкретно по време на вчерашното изстрелване, на борда на ракетата „Лончър Уан“ нямаше спътник, а само баласт като симулатор на маса. Дори и ракетата „Лончър Уан“ да бе изпълнила изцяло летателната си програма, баластът нямаше да престои дълго време в орбита, а щеше да изгори. За нуждите на вчерашния тест беше важно не самото влизане в орбита, а събирането на информация по време на полета. 

За разлика от други компании, Върджин Орбит не изстрелва ракетите си от наземна площадка, а от самолет-носител. Това е модифициран „Боинг 747“, известен под прякора „Космик Гърл“. Върджин Орбит не е първата космическа компания, която се опитва да усъвършенства въздушното изстрелване. Първата е Орбитал (днес част от Нортроп Груман), създала ракетата „Пегас“ в началото на 90-те години (която е още в експлоатация).

Ето какво съобщава Върджин Орбит относно кои стъпки по време на вчерашния полет са изпълнени успешно: извеждане на самолета-носител до мястото на освобождаване, прихващане на телеметрична информация от множество антени, обратно броене, освобождаване от ракетата, стабилност на ракетата и успешно запалване на двигателя. Двигателят работи в продължение на няколко секунди, когато е забелязано отклонение от работата му и наземният екип решава да прекрати мисията.

„Както оповестихме преди полета, нашите цели днес бяха да работим до процеса на осъществяване на изстрелване, да научим колкото се може повече и да постигнем запалване на ракетата. Очаквахме да стигнем по-далеч, но изпълнихме ключовите си цели за днес“, се казва в становището на Върджин Орбит. 

Не е ясно кога компанията ще проведе следващия си полет. Инженерите първо трябва да анализират данните и да приложат научените уроци. Могат да минат седмици или месеци. Когато – тогава. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/