Най-важните ползи от приема на аминокиселини

2
193
Добави коментар
teenews.eu
teenews.eu

 

Аминокиселините се свързват с редица ползи, сред които увеличаването на постиженията при спортистите, подобряването на здравето на мускулите при възрастните хора, както и за регулирането на телесното тегло и цялостната детоксикация на организма. Все повече лекари и специалисти препоръчват приема им при наличието на хронични респираторни и сърдечно-съдови заболявания, както и при проблеми с имунната система, които са основен рисков фактор в сегашната пандемия от COVID-19.

 

Екипът на онлайн магазина за хранителни добавки и фитнес аксесоари shop.4fitness.bg публикува най-важните факти за аминокиселините и споделя ценни съвети как можем да подобрим спортните си резултати и цялостното си здравословно състояние с тяхна помощ.

 

Какво са аминокиселините

 

Освен че са важни градивни елементи на мускулите и клетките, аминокиселините участват в пренасянето на кислорода в човешкото тяло. Те се грижат за възстановяването на тъканите, както и за образуването на антитела срещу вируси и бактерии.

 

Видове аминокиселини

 

В зависимост от вида си аминокиселините се делят на незаменими (есенциални) и заменими (неесенциални). Есенциалните са осем на брой и се приемат чрез храната или като хранителни добавки, тъй като организмът не може да ги произвежда. Неесенциални са дванадесет аминокиселини, които човек е в състояние да произведе сам.

 

Кои са най-използваните от спортистите аминокиселини

 

Най-често използвани от спортистите са аминокиселините с разклонена верига Branched Chain Amino Acids (ВСАА), които не се синтезират от организма и се приемат под формата на хранителни добавки. Те включват левцин, валин и изолевцин, които осигуряват необходимата енергия по време на интензивни тренировки и намаляват умората след края им. Освен, че помагат на спортистите, BCAA могат да облекчат симптомите при редица хронични заболявания на черния дроб.

 

Как се произвеждат аминокиселините като хранителни добавки

 

Според начина си на производство аминокиселините като хранителни добавки се делят на синтетично извлечени и съставени чрез метода на ферментацията. Първият вид са най-разпространените на пазара у нас аминокиселини. Вторият вид се произвежда изцяло от растителни източници и това ги прави подходящи за вегетарианци и вегани. Самият процес на ферментация ги прави по-ефективни и качествени, тъй като при него не се използват агресивни химикали.

 

Как да си изберем най-качествените аминокиселини

 

За да си набавите най-качествените на пазара аминокиселини, е необходимо да следвате няколко прости стъпки, съветват от екипа на онлайн магазина shop.4fitness.bg. На първо място е важно да определите ясно целите си. Ако се стремите към отслабване например, най-добрите за вас аминокиселини са тези с високо съдържание на ВСАА. Ако целта ви е натрупване на мускулна маса, добавете към тях и комплексни аминокиселини. Важно е също така да откриете най-доброто съотношение количество-качество-цена.

 

През кое време на деня е най-подходящо да се пият аминокиселини

 

За активно спортуващите приемът на аминокиселини преди и след тренировка е задължителен. Преди тренировка те повишават силата и издръжливостта, а след нея – допринасят за бързото възстановяване на организма. За оптимален ефект специалистите съветват да ги приемате не по-късно от 45 минути след спорт, а ако го правите сутрин – си оставете поне 20-минутен интервал от приема на храна, който забавя тяхното усвояване.