Как да се отървем от черните точки?

2
165
Добави коментар
svetla58
svetla58

Невъзможно е да се отървете от черните точки завинаги. Най-доброто нещо, което можете да направите, е да почистите кожата си навреме, като използвате различни средства и процедури. Кои от тях – прочетете по-долу.

Защо се появяват черни точки?

Основната причина за появата на черни точки е повишената активност на мастните жлези. Поради обилната секреция на себум кожата се замърсява и порите се запушват. Сред другите причини също:

Генетика. Няма какво да се направи, но някои имат просто генетично предразположение към по-разширени пори и съответно забележими черни точки.

Хормонални промени. По време на менструацията, бременността и други хормонални промени нивата на прогестерон се увеличават, което засилва работата на мастните жлези. 

Стрес. По време на стрес тялото започва интензивно да произвежда хормона кортизол , който е отговорен, по-специално, за производството на себум. Ако сте твърде нервни и притеснени, мастните жлези работят в засилен режим.

Липса на сън . Уви, ако спите по-малко от осем часа на ден, кожните проблеми не могат да бъдат избегнати. Липсата на сън провокира повишаване на кортизола, следователно, производството на себум се увеличава.

Пиете малко вода. Ако тялото ви е дехидратирано и пиете вода по-малко от дневната доза , метаболизмът се влошава, това се отразява и на кожата.

Неправилно подбрана козметика. 

Неправилно почистване на кожата. 

Какво ще помогне да се отървете от черните точки?

Козметични процедури

Почистване на лице

Процедурата включва постепенно почистване на кожата, в резултат на което черните тошки забележимо намаляват. Има няколко вида почистване на лицето: механично (по-рядко), вакуумно, лазерно, ултразвуково и галванично. В зависимост от типа и характеристиките на кожата, козметикът ще избере най-ефективния и подходящ вариант.

Лазер

Често в борбата срещу черните точки използват лазер. Ефектът на лазерните лъчи върху кожата подобрява кръвообращението, изравнява цвета и релефа, премахва зачервяването и почиства порите. Процедурата ще помогне за значително намаляване на черните точки и предотвратяване на по-нататъшното им появяване.

Фототерапия

По време на фототерапията кожата е изложена на ярка импулсна светлина с различна дължина на вълната. Това ви позволява да проникнете в по-дълбоките слоеве на дермата, поради което се стимулира производството на еластин и колаген и в клетките се активират метаболитните процеси. Така че, фототерапията помага не само да се отървете от кожните проблеми, но има и подмладяващ ефект.

Промяна в начина на живот

Струва си да се спомене, че всичко по-горе е малко вероятно да работи с пълна сила, ако не промените начина си на живот. Елиминирайте храните с високо съдържание на захар и трансмазнини от диетата си, спортувайте и най-важното – опитайте се да бъдете по-малко нервни, защото стресът е един от основните източници на проблеми с кожата и цялото тяло. 

Предотвратяване на черни точки

Опитайте се по-рядко да докосвате лицето си. Днес призивът „не пипай лицето си“ може да се види на всяка стъпка, но правилото е приложимо по всяко време. Докосвайки кожата, рискувате да въведете мръсотия и микроби, така че не само сега, но и в бъдеще, опитайте се да докосвате лицето си възможно най-рядко и само с чисти ръце.

Мийте редовно четките си за грим . Мръсните четки натрупват бактерии, които могат да причинят обриви и кожни проблеми. Ето тук можете да видите как точно да чистите четките си.