Първото изстрелване на ракетата Лончър Уан е частичен успех

2
184
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка от първия полет на ракетата „Лончър Уан“ на Върджин Орбит. Photo credit : Virgin Orbit

27 май 2020 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Два дни след изстрелването на ракетата „Лончър Уан“ на частната компания Върджин Орбит, вече компанията разполага с подробно видео от старта и множество натрупани инженерни данни. Изглежда, че фирмата разглежда мисията като достатъчно успешна за дебют. Данните потвърждават със сигурност: не е имало експлозия или, както се изразява метафорично конкурентът Илон Мъск, „бърз неочакван демонтаж“. Имало е безупречно разделяне на „Лончър Уан“ от самолета-носител „Космик гърл“ и последващ 9-секунден нормален полет, който е приключил с преждевременно изключване на двигателя, но безопасно спиране на работата на ракетата и прекратяване на мисията. 

Още вчера Уилиам Померанц, вицепрезидентът на компанията, написа в Туитър: „Колкото повече научавам за вчерашния старт, толкова по-щастлив се чувствам. Това е хубаво усещане“. Днес Върджин Орбит публикува на сайта си подробна статия за случилото се. В продължение на около 9 секунди след пускането на ракетата всичко е протекло нормално. Ето защо от фирмата са толкова щастливи: тук са най-критичните моменти от мисията – освобождаването, контролираното свободно падане, етапите от запалването на двигателя, начало на контролирания полет, всичко това е минало напълно успешно. Инженерите разполагат с данни от стотици канали и сензори. Анализът показва, че работата на ракетата съвпада отлично с предсказаното от математическите модели и наземни изпитания. Като заключение Върджин Орбит успешно доказва базисния принцип на космическите изстрелвания от въздушна платформа – елементът, по който тази компания се различава от всички останали съществуващи компании.

Проблем е настъпил чак на 9-тата секунда, когато двигателят се самоизключил. Наземните екипи все още не могат да определят каква е причината за по-ранното изключване на двигателя, но се надяват, че с течение на времето ще стигнат до заключение. С изключването на двигателя ракетата не е била в състояние да поддържа контролирания си полет – но важното е, че тя не е ескплодирала. „Лончър Уан“ продължила да лети в точно определения коридор, за да падне в океана, където не изложила на риск никой и не застрашила околната среда.

Какво следва оттук насетне? От компанията не се наемат да кажат кога ще е следващият полет, защото предстои анализ на данните и коригиране на причината, довела до ранното изключване на двигателя. И все пак инженерите на Върджин Орбит са оптимисти – вече отпразнуваха тези първоначални успехи, а сега щателно разглеждат всички събрани данни. 

За повече информация и видео: Върджин Орбит

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/