Започна строежа на прототипа на частния руски космически кораб Арго

2
101
Добави коментар
redbul80
redbul80

Схема на полет на космически кораб „Арго“. Илюстрация: Многоразови транспортни космически системи 

28 май 2020 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Най-после положителна новина от частното предприемачество в Русия – започна строежът на корпуса на новия комерсиален космически кораб „Арго“. Корпусът ще бъде изготвен от композитен материал и понеже руснаците нямат съответните технологии, производството започва в Германия. Директорът на фирмата Многоразови транспортни космически системи Сергей Сопов съобщава, че по-нататък производството ще бъде прехвърлено и в Русия. 

Новината бе съобщена от Новости-космонавтики, които от своя страна се позовават на РИА Новости. 

„Договорът за изготвяне на композитния корпус на прототипа на кораба е вече подписан“, казва Сопов. „Сега тече работа съвместно със специалистите на предприятието-производител относно проектирането и изготвянето на комплекта инструменти за непосредственото създаване на корпуса“.

Сопов смята, че наземните тестове на прототипа на „Арго“ могат да започнат още през 2021-ва година.

Напомням на читателите, че „Арго“ се очертава да е товарен кораб, който ще може да превозва до орбита 2 тона полезен товар и да връща обратно на Земята 1 тон. Засега Русия не разполага с технологии за връщането на такова голямо количество полезен товар на Земята, за разлика от САЩ, където товарният кораб на Илон Мъск „Драгън“ не просто лети до МКС, но и се връща обратно.

„Арго“, за разлика от руските товарни кораби „Прогрес“, които изгарят в атмосферата, ще може и да каца подобно на „Драгън“. Излизането от орбита ще става по балистична схема с аеродинамично забавяне, а в последните етапи – забавяне посредством спирачни ракетни двигатели. Те ще се включат на височина 250 метра, а на 100 метра ще се задейства спускаем щит.

В бъдеще „Арго“ ще превозва товар и до новата окололунна станция „Гейтуей“. Поне в първоначален етап корабът ще е само товарен, но в далечно бъдеще се обмисля да се направи и пилотиран вариант.

Първият полет на „Арго“ ще бъде проведен през 2024 г. с ракета-носител „Союз-2.1б“. Сопов смята, че срокът е реалистичен и ако работата напредне, Русия може да навакса част от изоставането спрямо САЩ. По думите на предприемача, ако стечението на обстоятелствата е добро, през 2025 г. технологичното ниво на руснаците ще е същото, каквото е днешното на СпейсЕкс.

Прочетете интервю със Сергей Сопов, публикувано през януари

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/