Как да ядете плодове без да се страхувате от подуване на корема

2
172
Добави коментар
svetla58
svetla58

Почти всички експерти съветват да се яде плод всеки ден, но какво ще стане, ако те водят до подуване на корема? В тази статия ще разберете кои плодове често водят до подуване на корема и какво да направите, за да избегнете храносмилателни проблеми. 

Обърнете внимание кои плодове причиняват подуване на корема

Опитайте да наблюдавате как тялото ви реагира на това, което ядете. Също така, не забравяйте, че някои плодове са по-склонни да предизвикат дразнене. Ябълките, бананите, гроздето и смокините са много богати на фруктоза. Червата не успяват да усвоят цялата тази захар, което провокира дразнене. Затова е хубаво да се ядат сезони, добре узрели плодове.

Наблюдавайте тялото си

Всеки организъм е индивидуален, затова ви съветваме да не се вслушвате в безкрайните “правила” кога и как трябва да се ядат плодове, а да обърнете внимание собственото ви тяло как се чувстав. Намерете това, което рабпти за вас.

Комбинирайте плодовете с кисело мляко/кефир

Ако тялото ви не успява да преработи някои плодове, можете да опитате да ги комбинирате с пробиотици. Например с ферментирали млечни продукти, които според специалисти помагат за регулиране на чревната флора. Опитайте да добавите кефир или кисело мляко към плодовете си .

Пийте топли запарки

Някои подправки като риган, канела, копър, мента, джинджифил, дафинов лист и градински чай стимулират производството на храносмилателен сок и в резултат на това подобряват храносмилането. За да намалите вероятността от подуване на корема, можете да опитате да пиете запарки от тези подправки или да ги добавят към чайовете си.

Яжте бавно

Никога не трябва да забравяте за това златно правило и още повече в случая на продукти, които причиняват подуване на корема. Важно е внимателно да дъвчете плодовете, за да помогнете на червата да се справят с фруктозата.