Крю Драгън: Времето през събота и неделя може пак да се влоши, резервни дати – 3-ти и 4-ти юни

2
294
Добави коментар
redbul80
redbul80

Космическият кораб „Крю Драгън“ е на стартовата площадка в очакване на изстрелването. Photo credit : SpaceX 

28 май 2020 г. 19:30 ч.

Светослав Александров. Последната метеопрогноза за предстоящото изстрелване на пилотирания космически кораб „Крю Драгън“ с астронавтите Боб Бенкен и Дъг Хърли предвижда само 40% шанс за благоприятно време както през събота, така и през неделя (30 и 31-ви май). Прогнозата не отчита условията в океаните, които също трябва да са благоприятни ако възникне малковероятен сценарий на авария на ракетата-носител и се наложи спешно кацане. 

Ако „Крю Драгън“ не успее да излети през уикенда, резервните дати са 3-ти и 4-ти юни. 

Хубавото е, че с всеки следващ ден часът на старта се измества все по-рано, така че няма да се налага да висим през нощите в очакване на полета на „Крю Драгън“. 

Така например при вчерашния опит, който беше провален от метеорологичните изстрелвания, стартът щеше да се осъществи в 23:33 ч. българско време. В събота, 30-ти май, часът на изстрелването е 22:22 ч. българско време. В неделя, на 31-ви май, часът e 22:00 ч. българско време.

Тук е коректно да напомня, че въпреки че метеорологичните условия не се очертават да са добри през събота и неделя, това не означава, че „Крю Драгън“ няма никакъв шанс да излети този уикенд. Тропическите явления са непредсказуеми и всичко е въпрос на лотария. Миналата година, когато „Крю Драгън“ дебютира в безпилотен режим, метеоролозите даваха 40% шанс – и корабът въпреки това излетя. Просто вчера НАСА и СпейсЕкс не извадиха късмет. А пък космическите ентусиасти-ветерани си спомнят, че преди последния полет на космическата совалка прогнозата за времето даваше мижави 10% шанс за хубаво време – и въпреки това то се подобри рязко и тя бе изстреляна. И обратното – ставали сме свидетели на отлагания и при прогнозирани 70-80% шанс за благоприятно време. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/