Вучич: По магистрала „Европа“ ще се стига от София до Белград за 3 часа

2
112
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Символично свалихме карантината и дадохме пример на българите и сърбите да започнат отново да пътуват. Надявам се тази символика да ни помогне да забравим COVID-19.

Това каза премиерът Бойко Борисов, след като заедно със сръбския президент Александър Вучич инспектираха от въздуха АМ „Европа“ и „Балкански поток“.

Българският министър-председател посочи, че въпреки пандемията работата по двата проекта не е спирала. „Показах му разширението на подземното газохранилище „Чирен“ и компресорната станция на сръбската граница. България строи на пълни обороти. Поколения наред ще ползват това, което ние строим сега. „Балкански поток“ дава възможност за пълна дизерфикация и за България, и за Сърбия“, допълни Борисов.

Сръбският президент заяви, че е изключително щастлив, че е в България и е останал доволен от напредъка по двата проекта. Той коментира, че след изграждането на АМ „Европа“ разстоянието от София до Белград ще се взима за 3 часа. По думите му обаче, завършването на „Балкански поток“ е от изключително значение за всички балкански страни.

 „Този проект е от изключително значение и за двете държави, и за двата народа. Осъществяването на този проект означава икономически растеж и подсигуряване на енергиен източник. Надявам се, че съвсем скоро ще свържем българската и сръбската част, която вече е изградена. От българска страна има още около 62 км“, допълни Вучич.

На въпрос от сръбски медии „Защо проектът „Южен поток“ се е провалил?“, Борисов отговори, че проектът е бил провален заради корупционни практики при търговете.