11 причини, поради които Вашият бизнес се нуждае от SEO

3
265
Добави коментар

Оптимизацията за търсещи машини е важна от гледна точка на откриваемостта и видимостта на Вашия сайт, но предлага и много повече от това. В тази статия ще обърнем внимание на 11 причини, поради които Вашия бизнeс се нуждае от SEO, за да издигне бранда си на следващо ниво. 
Много бизнеси и брандове знаят (или си мислят, че знаят), че имат нужда от оптимизация за търсачки на техните сайтове или цялостното им онлайн присъствие, и това ще помогне по един или друг начин за тяхното развитие.

Със сигурност, извършването на правилната SEO оптимизация ще повиши видимостта и посещаемостта на даден сайт, но какви други ползи можем да имаме от нея? Защо оптимизацията е толкова важна като част от маркетинговия план на една компания?

1. Органичните резултати най-често са основният източник на трафик

Резултатите от органичното търсене са голяма част от общото представяне на даден бизнес сайт, а също така и от процеса по извършване на дадено действие от потребителя или реализиране на конверсия.

Както маркетолозите знаят, Google притежава сравнително по-голям пазарен дял, в сравнение със своите конкуренти като Yahoo, Bing, Baidu, Yandex, DuckDuckGo и други.

Това не означава, че другите търсачки не спомагат за видимостта на Вашия бранд, просто Google държи над 75% от пазарния дял, а пък и в българското интернет пространство е абсолютен лидер и монополист. Така че е добре да се спазват официалните разпоредби и добрите практики за ползване на търсачката.

Google, като най-посещаваният сайт (особено в САЩ) е също така и най-използваният email доставчик (обслужващ повече от 1 милиард потребители). Да не забравяме, че YouTube пък е втората по големина търсачка и също е собственост на Google.

Знаем, че в по-голямата част от света, където има интернет свързаност, хората посещават поне един път на ден Google, за да потърсят някаква информация.

Когато Вашият уебсайт се счита за надежден ресурс от Google, тогава ще бъдете и много по-лесно откриваеми, което ще работи само в положителна посока за Вашия бранд. Комбинацията от висококачествено SEO, добре направен сайт (покривайки стотиците изисквания на търсачката) и полезно за потребителите съдържание, води бизнесите до челните места.

2. SEO изгражда доверие и надеждност

Целта на всеки опитен SEO специалист е да изгради една стабилна основа за направата на ефективен уебсайт, с правилна структура и планирано съдържание, така че този сайт да бъде лесно откриваем в търсачките, благодарение и на разпознаваемостта на бранда и онлайн присъствието му извън рамките на сайта.

Освен гореизброените, има още много елементи, които са обвързани с изграждането на авторитет в очите на търсачките. Ето и някои от най-важните:

Качествен линк профил

Положително потребителско поведение

Оптимизация на on-page елементите и съдържанието

Machine-learning сигнали

Изграждането на такъв тип авторитет ще допринесе повече за един бранд, отколкото повечето, ако не и всички други дигитални оптимизации. 

Налагането на един бранд като авторитет отнема време и се изисква доста търпение и труд, но също така се уповава и на предлагането на качествен продукт или услуга, заради което клиентите и потребителите могат да се доверят на този бизнес.

3. Доброто SEO също така означава добро потребителско изживяване

Всеки би искал да има по-добро класиране в органичните резултати при търсене и по-голяма видимост. Не обаче всички разбират, че оптималното потребителско преживяване е голяма част (значителен фактор) от този процес – достигане и задържане на челните позиции.

Google много добре различава доброто (позитивното) от лошото (негативното) потребителско изживяване, което е един от основните елементи за успеха на даден сайт.

Клиентите знаят какво търсят и ако не могат да го открият в резултатите, това е проблем. 

Един ясен пример за изграждане на позитивно потребителско изживяване е как Google постепенно се превърна от сравнително проста търсачка, вадеща фрази от сайтовете, в машина за даване на отговори директно в страницата с резултатите (SERP).

Идеята, която стои зад това е, да предоставят на потребителите си информацията, която те търсят по най-бързия и лесен начин.

Качественото SEO включва изграждане на позитивно потребителско изживяване, което носи дивиденти както на клиента, така и на марката.

4. Локалното SEO означава повече ангажираност, трафик и продажби

С нарастването на използването на мобилни устройства и увеличението на мобилния трафик, локалното търсене стана фундаментална част от развитието на малкия и средния бизнес.

Локалното SEO има за цел да оптимизира Вашия сайт за определен град, район или регион, така че да бъде по-лесно откриваем, когато потребителят е в близост до него. 

Обикновено, SEO специалистите постигат това чрез оптимизиране на заглавията на страниците на сайта и неговото съдържание, чрез включването на сайта в локални и релевантни бизнес каталози, изграждане на citation-и и други локални беклинкове.

За начало е най-добре да оптимизирате Knowledge Graph панела си, Вашия Google My Business листинг, както и профилите си в социалните мрежи.

Също така, има голямо значение какви отзиви са оставени за Вашия бизнес, както в Google, така и в някои други сайтове, спрямо нишата Ви.

5. SEO влияе на цикъла на купуване

Клиентите обикновено правят своето проучване преди да направят своята покупка. Това е и едно от най-големите преимущества на Интернет от гледна точка на купувача. Може да разгледа различни предложения, да прочете различни мнения на други клиенти и да научи повече информация за продукта или услугата.

Използвайки SEO тактики, за да предадете послание на Вашите клиенти, че Вашия продукт е от високо качество или, че при Вас са най-големите намаления и т.н., може да промени правилата на играта.

Освен това, несъмнено ще повлияе положително на цикъла на покупката, ако всичко е направено както трябва и посланието Ви е предадено правилно.

Брандовете трябва да са видими на местата, където клиентите биха искали да ги открият. Локалното SEO повишава тази видимост и позволява на потенциалните клиенти да намерят отговори на въпроси, предоставени директно от фирмите, които предлагат свързани продукти или услуги.

6. Добрите SEO практики непрестанно се изменят

Чудесно е да имплементирате основните SEO тактики на чисто новия сайт на някой бранд, но ако това е краткосрочен проект (дали заради нисък бюджет или други обстоятелства) и сайтът не се анализира и обновява дълъг период от време, той ще достигне един праг, който няма да може да бъде прескочен.

Начинът, по който се развива света на търсещите машини предполага и изисква непрестанно следене на новостите и промените на начина, по който работят търсачките, така че да се прилагат адекватни и съвременни методи за достигане до челните места.

Например, методите за оптимизация, които се използваха преди 10 години, в момента не само че не работят, а дори можете да получите наказание, ако ги прилагате.

Всички знаем, че в Google правят хиляди промени по алгоритъма им за търсене в рамките на една година, затова – бъдете в крак с времето, защото конкуренцията не спи.

7. Разбирането на SEO Ви помага да разберете средата на уеба

World Wide Web е непрестанно развиваща се среда и може да бъде истинско предизвикателство постоянно да сте информирани и наясно със случващите се промени.

Когато знаете как SEO работи и следите промените, нововъведенията и добрите практики, Вие неизменно ставате част и от цялостната картина в света на търсенето.

Разбирайки средата на уеба, в това число и тактики, използвани от Вашите преки и/или локални конкуренти, това винаги ще бъде от полза за развитието на Вашия бранд.

8. SEO е сравнително евтино

Разбира се, SEO е платена услуга и струва пари, както всяко друго нещо.

Погледнато в цялостен мащаб (от един бизнес план), SEO е сравнително евтино, но с времето се отплаща в пъти повече спрямо инвестираната сума.

Оптимизацията на сайтове не е някаква сума, която плащате еднократно. Това е истинска бизнес инвестиция. Добрата SEO имплементация ще работи за Вас с години и както повечето неща в живота – ще дава все по-добри резултати, когато се обгрижва и инвестира в нея.

9. Това е дългосрочна стратегия

Резултатите от една ефективна SEO кампания си проличават най-добре след първата година и в повечето случаи тези резултати ще продължат да се виждат още няколко години след това.

Пазарът се развива и е най-добре да следвате последните трендове и промени, за да ги имплементирате в бъдещата си SEO стратегия. По този начин е възможно да се класирате пред изоставени сайтове, които ползват остарели техники за оптимизация.

Колкото повече усилия, време и инвестиция се влагат в един сайт, толкова по-дълго време той ще бъде достоен конкурент на пазара.

10. Това е количествено измеримо

Въпреки че SEO оптимизацията не предлага най-лесния начин за изчисление на възвръщане на инвестицията (както при платената реклама), все пак повечето неща могат да се измерят с правилните инструменти.

Големият проблем е трудността да се свържат както проблемите, така и успехите на даден сайт, защото няма дефиниран начин, по който да се установи връзката между всички елементи и предприети действия. 

И все пак, всеки SEO специалист трябва да знае как определени действия биха повлияли на класирането на даден сайт. От друга страна клиентите искат да знаят къде са били, къде ще бъдат и какво да очакват от конкретната SEO имплементация, която се отнася за техния бранд.

Няма по-добър начин да покажете резултатът от Вашата SEO кампания. Използвайте правилните инструменти за измерване, цифрите никога не лъжат.

11. SEO дава нови възможности

SEO експертите винаги ще намерят възможност за това как Вашия бранд не само да придобие по-голяма видимост в онлайн пространството, но и също така да блесне.

Предлагайки SEO услуги на определен бранд, SEO фирмата трябва в дълбочина да познава бранда и неговите специфики. Това е единственият начин марката да достигне до повече потенциални клиенти.

Колкото по-добре се разбира дейността на една фирма, толкова повече възможности могат да ѝ се предложат за нейното развитие. Същото важи и за SEO.