Удължават извънредната епидемична обстановка до края на юни

2
454
Добави коментар
cvetelinah
cvetelinah

Това ще даде възможност да запазим мерките за граничен контрол, аргументира се главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Причината е усложнената ситуация с разпространението на COVID-19 в Доспат, Сърница и Сливен

До края на юни се удължава извънредната епидемична обстановка в страната, въведена от 14 май след двумесечното извънредно положение, реши Министерският съвет по препоръка на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. След като премиерът Бойко Борисов се консултира с Националния оперативен щаб, решението беше взето на редовното правителствено заседание.

Причината е усложнената ситуация с разпространението на коронавируса в Доспат, Сърница и Сливен.  

„Това ще ни даде възможност да запазим някои от мерките – по-специално мерките за граничен контрол. Не предвиждаме връщане на контролните мерки по отношение на ограничаване пътуването от град в град или ограничаване достъпа до градинки, извън населени места (в смисъл – планината), ресторанти…“, обясни ден по-рано д-р Кунчев, цитиран от БНР. 

Разбира се, указанията за спазване на дистанция и на хигиенните норми ще продължат доста дълго и трябва да се научим да живеем с вируса, предупреди още главният държавен здравен инспектор, като не изключи да се появят и нови огнища.

По думите му е ясно, че вирусът е в страната и продължава да циркулира. Това обаче не била втора вълна на COVID-19, защото разпространението не е дифузно, а по огнища.

Оттук нататък мерките би следвало да обхванат домовете на контактните и предприятието за производство на детски играчки в Доспат, където са работили повечето новозаразени жени, а не да се затварят цели населени места, тъй като хората са дисциплинирани и спазват ограниченията, смята главният държавен здравен инспектор.

Той е убеден, че огнището на новия коронавирус в този район ще бъде бързо санирано и скоро броят на случаите рязко ще спадне, тъй като са изследвани голям брой хора; намерени са и всички потенциално позитивни.

Според него е необходимо удължаване на задължителната карантина за влизащите от някои страни у нас и след 15 юни – например Северна Македония и Босна и Херцеговина. 

Към началото на седмицата в Северна Македония вече има 3028 случая, от тях 153 жертви, като само в понеделник са отчетени 111 новозаразени. В Сърбия случаите са общо 11 823, от тях 249 с летален изход и 82 новозаразени за денонощие.

Турция отчита от началото на пандемията общо 170 132 случая с 4692 починали, като само за 8 юни новиорегистрираните са 914 с 23-ма починали.

След като предишния ден у нас бяха открити нови 83 заразени, 52 от които именно в Смолянска област, в сряда сутринта бяха отчетени още 79 случая от 1777 изследвани проби. Разпределението им по настоящ адрес на вирусоносителите показва, че най-много са в София град (18), областите Сливен и Пазарджик (по 16), а също така и Шумен (12).

С тях потвърдените заразени с новия коронавирус в страната станаха 2889, от които 1099 активни, а 1623 – излекувани. 302-ма медицински служители

В лечебни заведения за болнична помощ са настанени 161 пациенти с установена коронавирусна инфекция, като 13 от тях се намират в интензивни отделения. Починалите, при които е бил констатиран COVID-19, у нас са 167, като за последните 24 часа има три смъртни случая.

Към 8 юни в ЕС са регистрирани 1 143 689 случая на новия коронавирус и 128 107 жертви, а в световен мащаб заразените са вече над 6 млн. души с повече от 400 хил. починали.

Петте държави, които отчитат най-много заразени за денонощие, са: Бразилия (27 075), САЩ (22 302), Индия (9983), Русия (8984) и Чили (6405).