УСПЕХ: Ракета Фолкън 9 изведе в космоса 58 спътника Старлинк и 3 Скайсат на Планет Лабс!

1
206
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешния полет. Photo credit : SpaceX

13 юни 2020 г. 13:20 ч.

Светослав Александров. 13-тото число на месеца се оказа щастливо и за американската компания СпейсЕкс! Днешният ден е знаменателен поради три причини. Първата е, че за пръв път фирмата на Илон Мъск се осмели да изстреля ракета „Фолкън 9“ без преди това да е провела статичен огневи тест – това доказва голямото доверие, което вече може да имаме, че работата на чисто американските двигатели „Мерлин“ би била безпроблемна! 

Втората причина е, че СпейсЕкс изстреля за пръв път комерсиални спътници в рамките на специалната програма на компанията за извеждане на вторичен полезен товар на ниска цена. В космоса бяха изпратени три сателита „Скайсат“, произведени от частната компания Планет Лабс. 

Третата е, че това е трето изстрелване за СпейсЕкс в рамките на две седмици!

Ракетата „Фолкън 9“ излетя в 12:21 ч. българско време. В рамките на мисията имахме безпроблемно приземяване на първата степен върху плаващата платформа „Разбира се, че все още те обичам“. Кацането беше излъчвано на живо – и освен това стриймът за пореден път не прекъсна. СпейсЕкс стават все по-добри в излъчванията си! 

Действително фактът, че СпейсЕкс изстрелва микроспътници на други компании, е изключително важен момент в историята на комерсиалната космонавтика. Вероятно американската компания предлага най-ниските цени в цял свят. За да изпратите 200-килограмов полезен товар до слънчево-синхронна орбита на борда на „Фолкън 9“ ще платите само $1 милион.

За сравнение едно изстрелване на борда на американската ракета „Електрон“ (която също летя успешно по-рано през деня) струва около $5.7 милиона, а нейната товароподемност е около 150 килограма до слънчево-синхронна орбита.

Успешната година за СпейсЕкс продължава. Компанията е провела общо девет полета на ракети „Фолкън 9“ през 2020-та. Напомням на читателите, че на 30 май СпейсЕкс влезе в историята, като се превърна в първата частна компания, изстреляла астронавти на мисия до Международната космическа станция. 

Общо за ракетите „Фолкън 9“ от началото на тяхната експлоатация, днешният полет бе 87-ми, а компанията е върнала вече 55 първи степени. През 2020-та година „Фолкън 9“ с чисто американските си двигатели задмина „Атлас 5“ с руски двигатели „РД-180“ и общо 84 полета. Не съществува никаква зависимост на Щатите от Русия – и до голяма степен това се дължи на СпейсЕкс.

Запис от днешния полет: Youtube връзка

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/