Потопяеми помпи

1
196
Добави коментар

Масово използвани за кладенец са помпите, потопени във водата или т.нар. „потопяеми помпи“. Те са предпочитани, защото не са зависими от смукателно трасе. При самозасмукващите центробежни помпи няма нужда от изграждане на суха шахта до кладенеца. През зимата не могат да замръзнат, тъй като температурата на водата в източника е постоянна.Потопяемата помпа в повечето случаи (но не непременно) е фабрично оборудвана с поплавък. Задачата му е да предпазва помпата от суха работа, ако водното ниво намалее. Ако няма такъв, то той трябва да се достави и монтира отделно с цел превенция.

Монтажът на потопяемата помпа се извършва чрез спускане във водата посредством осигурително въже, което я държи на ниво над дъното. Колкото по-високо е спрямо дъното на кладенеца, толкова по-добре. Така потопяемата помпа не позволява на водния поток да завихри пласта вода, непосредствено най-долу и по този начин водата да се размъти.

Дори има аксесоари във вид на смукател на края, на който е монтирана сфера, пълна с въздух. Неговата цел е да държи смукателя на повърхността или поне повдигнат спрямо помпата. По този начин се осигурява засмукване и доставяне на чиста вода.

Водата от кладенци има най-различни приложения. Най-често се използва за поливане и домакински нужди. Ако химико-физиологичните ѝ показатели са добри, дори и за питейни.

Масова е схемата на изпомпване на водата от кладенеца и събирането ѝ в съд или резервоар. А от него чрез втора помпа или пък по гравитачен път, водата се доставя по предназначение. Рядко потопяемите помпи доставя директно към поливна систем или водопровод, но има и такива случаи.

Потопяемите помпи могат да бъдат различни типове, според схемата им на приложение и параметрите, които се изискват от тях: дренажна вибрационна или вихрова, центробежна многостъпална, сондажна (задължително обаче с охладителен кожух), винтова и други.

Важно е да се има предвид, че двигателите на потопяеми помпи се охлаждат от водата, в която се намират. Затова е недопустимо помпата да работи например потопена на половина. Поплавъкът, който я защитава, трябва да е прецизно нагласен, за да не позволи тя да остане да работи без охлаждане на двигателя.