Какво трябва да знаем, когато искаме да закупим шрифт с българска форма на кирилица

1
190
Добави коментар
LocalFonts
LocalFonts

Какво трябва да знаем, когато искаме да закупим шрифт с българска форма на кирилица

Всеки ще се съгласи, че информираният избор е най-сигурният начин за успешна покупка. Но когато въпросът се отнася до избор на шрифтове с българска форма на кирилица, се оказва, че в повечето случаи не ни достигат познания.

Не ни достигат познания на първо място за създателите на шрифтове с българска форма на кирилица. Не ни достигат познания и за търговското предлагане на шрифтове с българска форма на кирилица. Затова най-често търсенето се ограничава да общоизвестни имена на производители — HermesSoft, Fontfabric, Lettersoup, Typedepot. Kateliev. Действително зад тези търговски названия стоят някои от най-добрите съвременни български дизайнери на шрифтове. Но ако направим грешката да отъждествим българската форма на кирилицата с българските типографи, на практика ще се откажем да видим и съпоставим шрифтовете, произвеждани в България, с онези, които се произвеждат в чужбина. А сред чуждестранните създатели на шрифтове с българска форма на кирилица личат имената на световноизвестни типографи като Akira Kobayashi, Mark Simonson, David Březina, Peter Biľak, Nick Shinn, Ilya Ruderman, Alexei Vanyashin, Maria Doreuli и др. Ако простотата на рисунъка, класическата и същевременно неутрална форма на без серифния гротеск е от значение за моя проект, аз лично бих избирал между CoFo Sans на Maria Doreuli и Suisse Int’l Cyrillic на Swiss Typefaces.

Друга съществена грешка е предоверяването на големите търговски платформи от рода на MyFonts, Fontspring, CreativeMarket. Тези платформи са принципно ориентирани към ползвателите на латиница и не се отличават с особена чувствителност към кирилицата, а още по-малко към нейните локални форми.

Да търсиш между 130 000 шрифта (приблизително толкова са шрифтовете в MyFonts) около 200, които са с българска форма на кирилица, при условие че нито търсачките в съответните платформи, нито дори авторите на шрифтове са се постарали да подсигурят ключ за лесното намиране на българска кирилица, е откровена загуба на време. Но дори и да преодолеем това препятствие, ни чакат други.

В MyFonts например се предлага шрифтът Avory на Rosetta Type, но без българската форма на кирилица. Ако искате да откриете Avory с българска кирилица, трябва да го търсите на сайта на Rosetta Type. И други шрифтове са представени в MyFonts в орязан вид — предимно само с латиница или само с латиница и международна, но не и българска кирилица.

От друга страна, не бива да пропуска ме и факта, че някои от най-големите производители на шрифтове с българска форма на кирилица изобщо не присъстват в MyFonts или в другите известни платформи, а предлагат шрифтовете си основно чрез собствените си сайтове — като например Type.Today, Typotheque и др.

В световната мрежа има само един сайт, който проявява изострена чувствителност по темата за шрифтовете с българска форма на кирилица. Сайтът се казва LocalFonts. В него шрифтовете са представени в 3 отделни раздела — БЕЗПЛАТНИ шрифтове, ТЪРГОВСКИ шрифтове и раздел МАГАЗИН. В първите два раздела шрифтовете са подразделени в зависимост от тяхната локализация — шрифтове с българска форма на кирилица, шрифтове с международна форма на кирилица, шрифтове със сръбска локализация, шрифтове с гръцка локализация и прочие. LocalFonts се придържа стриктно към лицензните условия на авторите и производителите — ето защо платените шрифтове са в отделен раздел с препратки към местата, откъдето могат да бъдат закупени. В раздела МАГАЗИН могат да бъдат изтеглени някои от най-популярните в сайта безплатни шрифтове, но могат също така да бъдат закупени и оригинални авторски шрифтове на български и чуждестранни дизайнери като Жаклин Жекова, Тодор Георгиев, Васил Станев, Омана Кацарска, Маргарита Дякович, Игор Петрович, Mans Greback, Tikhon Reztcov, Grigorij Gushchin, Naum Type и др. И въпреки че има още какво да се желае както по отношение пълнотата на представяне на шрифтовете с българска форма на кирилица, така и по отношение на подредеността и визията на сайта, LocalFonts е безценен пътеводител за онези, които търсят подходящи шрифтове за своите бъдещи проекти.

Стефан Пеев