Да забавим стареенето, или защо „Странният случай на Бенджамин Бътън“ вече не е толкова странен

3
241
Добави коментар
seoslav
seoslav

Сигурно повечето от вас са гледали хитовата лента „Странният случай на Бенджамин Бътън“ – за човека, който старееше реверсивно. С всяка изминала година героят от филма ставаше все по-млад и по-млад – сещате се, нали?

Всеки би искал да пие от Фонтана на младостта! Е, ще ви зарадваме с новината, че той не е само древен мит, а Бенджамин Бътън не е само герой от научна фантастика. Учени отдавна откриха Извора на младостта в хранителна добавка, която забавя стареенето, и много хора споделят за невероятните резултати от нея. 

А именно – никотинамид мононуклеотид (NMN).

Но първо малко предистория. Тик-так, тик-так

Знаете ли, че специфично изследване на кръвта ви може да покаже кога приблизително ще настъпи вашата смърт? Звучи зловещо, нали? Американският учен от немски произход Стив Хорват с екипа си открива т.нар. епигенетичен часовник. Часовник, който показва на каква реална, биологична възраст е тялото ни. А знаете ли, че можете да спрете този тиктакащ часовник? Или още по-добре – да го върнете назад?

Звучи ви невъзможно? 

Е, вече е възможно! И тук ще си поговорим за възможностите. За способността на вашия организъм да забави стареенето, да изглеждате млади и най-вече – да се чувствате такива. Защото младостта не се изразява само в свежа и гладка кожа без бръчки. Тя е здравето, силата, тонусът, енергията, активността, бодрият ум. Подмладяването е реалната възможност да си на 90 години, без никакви заболявания, да обикаляш света, спортуваш, работиш и твориш, да правиш секс, ако щете, с усещането, че си едва на половината на тези години!

Рецепта за дълголетие
Според Дейвид Синклер стареенето не е естествен процес, а заболяване. И той провежда редица изследвания, които показват, че за стареенето има лек.  Накратко, формулата му за дълъг живот може да се категоризира в три отделни нива – храна, физическа активност и биохимичен баланс.

Първото ниво забавя стареенето чрез спазване на определен хранителен режим. Австралийският биолог е категоричен, че трябва да се ограничи приемът на животински протеини и да се консумират повече зеленчуци като броколи, брюкселско зеле, карфиол, авокадо и др. Препоръчват се и други хранителни вещества, които доказано забавят стареенето на клетките.

Не само „храната прави борбата“ обаче. И тук идва второто ниво. Според Синклер важни са ежедневният спорт, с по-голямо физическо натоварване и т.нар. умерени термични шокове като стрес душове – редуване на гореща и студена вода, излагане на студ, сауна и т.н. 

Но има още. Ниво трето. Разковничето за дълголетие се оказват няколко хранителни добавки като ресвератрол, магнезий, метформин, добре познатото ни лекарство аспирин и никотинамид мононуклеотид (NMN).

Прием от 600 мг NMN на ден възстановява клетъчния метаболизъм, намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и Алцхаймер, действа реверсивно на когнитивните увреждания. Според Синклер NMN е една от най-важните съставки на дълголетието, тъй като по биохимичен начин подпомага синтеза на енергия в клетките ни, което от своя страна им помага да върнат часовника назад. 

Хранителната добавка доказано потиска стареенето на клетките, подобрява мозъчната функция и притока на кислород, кара ги да произвеждат енергия по-ефективно.

От изключителна важност е този продукт да е чист над 99%, тъй като в противен случай примесите от производството могат да са опасни.

Един от малкото сайтове в света, които предлагат хранителната добавка в 99,7% чист вид, е vitaespan.com.