УСПЕХ: Излитане на Фолкън 9, безпроблемно кацане, в орбита бе изведен GPS спътник!

1
131
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешния полет. Photo credit : SpaceX

1 юли 2020 г. 00:50 ч.

Светослав Александров. Вечерта на 30-ти юни в 23:10 ч. българско време от космическия център Кейп Канаверал във Флорида, САЩ, излетя чисто нова ракета на СпейсЕкс „Фолкън 9“ с третия GPS спътник от най-новата серия „Блок 3“. Това бе втората мисия, поверена на Илон Мъск, която цели подмяната на застаряващите GPS спътници от серията „Блок 2“.

Освобождаването на спътника от горната степен на ракетата-носител бе проведено на 1-ви юли в 00:38 ч. българско време. 

След днешния полет в орбита има вече три нови „Блок 3“ спътника, от които два са изведени посредством ракети на СпейсЕкс. Единствено през август 2019 г. за изстрелването на втория спътник бе използвана ракета „Делта 4“ на Юнайтед Лонч Алайънс в среднотоварен вариант. Това бе и последният полет на среднотоварна ракета „Делта 4“, след което тази серия носители бе пенсионирана.

По време на дебютната мисия на СпейсЕкс с GPS спътник през декември 2018 г., от Спейс Форс (настоящият оператор на GPS) поискаха да използват пълния капацитет на „Фолкън 9“, което означаваше, че първата степен на ракетата не бе възвръщаема и след нейния полет тя беше потопена в океана.

Днешната мисия бе различна – СпейсЕкс най-после получи разрешение да задели гориво и ресурси за връщането на първата степен от „Фолкън 9“. Самото кацане на степента върху кораба „Просто прочети инструкциите“ бе безпроблемно!

Това бе 63-ти последователен успех за ракетите „Фолкън“ на СпейсЕкс от началото на тяхната експлоатация, както и пето последователно кацане на първа степен. Конкретно за 2020-та година, днешният полет бе 11-ти за компанията на Илон Мъск. СпейсЕкс продължава да се справя блестящо – и нека не забравяме, че на 30-ти май фирмата влезе в историята на космонавтиката, като изстреля първия пилотиран кораб „Крю Драгън“ с астронавтите Боб Бенкен и Дъг Хърли. 

Очакванията са новите GPS спътници да са три пъти по-точни в сравнение с предишните. Сателитите са произведени от аерокосмическия гигант Локхийд Мартин.

Запис от днешното изстрелване: ТУК (Youtube връзка)

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/