Китайски учени: Странните скали, открити от нашата мисия на Луната, са сходни с тези от Аполо 15 и 17!

1
154
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка на нетипичния материал, заснет на Луната от китайската лунна мисия „Чанг’e 4“ през 2019 година. Photo credit : CNSA/CLEP

8 юли 2020 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Спомняте ли си за необичайния материал, открит през 2019 г. от модерната китайска мисия „Чанг’e 4“, която и досега работи на обратната страна на Луната? Китайските учени успяха да го анализират и стигнаха до извода, че той е аналогичен на лунните проби 15466 и 70019, донесени от астронавтите на пилотираните експедиции на НАСА „Аполо 15“ и „Аполо 17“!

Резултатите от анализа са описани в научна статия, публикувана в списанието Earth and Planetary Science Letters. 

Екипът, ръководен от Гоу Шенг, е провел изследването посредством камерите на лунохода „Юту 2“ и на спектрометъра VNIS, който работи във видимата и инфрачервената област на електромагнитния спектър. Изследователите са стигнали до извода, че странният зеленикав и лъскав материал представлява скала от типа брекча. Тя се е образувала вследствие на сблъсък с друго тяло, който е довел до аглутинация и циментиране на лунния реголит.

Регионът, където „Чанг’е 4“ намери брекчите. Photo credit : CNSA/CLEP

Китайските учени са категорични, че резултатите съвпадат с тези, получени от скалните проби, които са донесени от астронавтите на програмата „Аполо“ на НАСА. Специално пробата 70019 е намерена през 1972 г. от астронавта Харисън „Джак“ Шмит от екипажа на „Аполо 17“. Шмит е първият и засега единствен геолог, който е стъпвал на Луната. Опитното му око безпроблемно намира брекчи на Луната – циментирани минерали, както и черно стъкло. 

За повече информация: Earth and Planetary Science Letters

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/