Как да се направим вкусен домашен сладолед

1
147
Добави коментар
yavkata
yavkata

Ако ме попитат кой е най-добрият летен десерт, определено бих казал, че това е сладолед. А ако го приготвите сами вкъщи – ще бъде много по-вкусно и здравословно. Днес подготвяме най-деликатния вариант – кремообразен сладолед. 

СЪСТАВКИ

420 мл Мляко
120 г захар
2  яйца
120 мл сметана (33%)

Начин на Приготвяне

В купа смесете захарта с яйцата и разбийте леко с бъркалка за яйца. Не е необходимо да биете яйца до пяна. Загрейте млякото до 60 градуса. Ако нямате термометър, докато се появи първата пара. Смесете топлото мляко с яйчената смес.

Изсипете получената смес в тенджера и гответе на много слаб огън, докато температурата й достигне 82 градуса. Ако нямате термометър, тогава гответе, докато сместа започне да се сгъстява малко. В този случай не забравяйте непрекъснато да разбърквате сместа с шпатула до дъното.

Отстранете сместа от котлона и оставете да изстине. След това изсипете сметаната, разбъркайте и прехвърлете в пластмасов съд с капак и поставете във фризера. След 30 минути извадете съда и леко разбъркайте сладоледа. Повторете процедурата още 4 пъти на всеки 30 минути. Това е необходимо, за да не се образуват кристали в сладолед. След последното разбъркване оставете сладоледа във фризера за 6-8 часа.

Facebook
Viber
Twitter
Pinterest