Уеб дизайн процес – проблеми и решения

1
168
Добави коментар
viperweb
viperweb

Уеб дизайн процес – проблеми и решения

Всеки, който се е занимавал с уеб дизайн и създаване на интернет страници независимо от това дали е бил в ролята на поръчител или на изпълнител със сигурност е преминал през основните етапи на уеб дизайна. Въпреки, че някои колеги са изписали цели страници в най-общи линии процеса при създаване на нова интернет страница е разделен на няколко основни етапа, които сме свели до числото 6. Етапите са:

1) Консултиране – въпроси и отговори свързани със съдържанието, визията, потребителите и функциите на сайта. В този етап се коментират важни неща като:

• Какво ще е съдържанието на сайта и за каква аудитория е предназначен? На колко езика ще се преведе сайта?

• Колко често ще се обновява съдържанието в сайта и дали е нужна система за управление на съдържанието – CMS (content management system)?

• Какво ще се случва с потребителите докато са в сайта – разглеждане на снимки, търсене на информация, теглене на файлове, гледане на видео, попълване на формуляри, правене на заявки, препращане на информация или друго ?

• Клиента има ли някаква идея за визия? Разполага ли с готови материали за сайта? Тук е мястото, където възникват първите трудности за клиента, но не и за фирмата изпълнител. Това е момента, в който е необходимо да се подходи професионално и да се отдели необходимото време и внимание за събиране и подготовка на материалите за сайта. На клиента се оказва нужното съдействие и ако е необходимо му се предлагат допълнителни услуги. Най-често търсените допълнителни услуги са: създаване и въвеждане на текст, превод на текст, конвертиране на файлове, заснемане на продукти, обработка на голям брой изображения, рязане и монтиране на видео файлове и други.

2) Цена за създаване на сайта – одобряване на ценова оферта, договор и авансово плащане.

3) Подготовка на материалите за сайта. Това е междинен етап при, който е важно да има ясна структура на менюто за навигация, отделните елементи на сайта и разпределението на подготвените материали.

4) Дизайн на главна страница. Най-честата практика е да се разработят два работни дизайна, от които клиента избира един и ако е необходимо се правят корекции по него. Следва одобрение на дизайна и преминаване към следващия етап.

5) Дизайн на вътрешни страници и изграждане на сайта. Това е етапът, в който се качват предварително подготвените материали. Ако е отделено нужното време за подготовка този етап е кратък и изработката на сайта става сравнително бързо.

6)Тестване и стартиране на новосъздадения сайт. На клиента се дава достъп до новия уеб сайт и ако необходимо се правят дребни корекции по съдържанието на сайта. Следва доплащане и официално стартиране на проекта.

Според нас зад успешното стартиране на всеки един проект стоят добро планиране, качествена подготовка на всички задачи, работа по график, качествено изпълнение на задачите, бърза и адекватна реакция при възникването на проблеми. Важно е всеки сайт да се създава с идеята, че ще служи на потребителите, които трябва да са улеснени максимално – от лесното намирането на сайта до престоя им в него. Препоръчваме ви да разгледате част от нашето портфолио и някои препоръки от клиенти.