Винаги ли се налага операция при скъсан менискус? Кога са необходими инжекции с хиалуронова киселина в коленете?

1
258
Добави коментар

Винаги ли се налага операция при скъсан менискус? Кога са необходими инжекции с хиалуронова киселина в коленете?

Въпроси и отговори с д-р Бисер Бочев, ортопед-травматолог, треньор на националния отбор по футбол.

Въпрос: Винаги ли се налага операция при скъсан менискус или можем да поддържаме качество на живот и без такава интервенция?
Отговор: При диагноза скъсан менискус радикалното му лечение е оперативно. Но не при всички случаи веднага се налага да се мисли за операция. Вземат се предвид следните фактори дали има травма, подуване, болка и дискомфорт, които пречат на пациента в нормалния живот.  Ако няма, то не бива да се бърза оперативно. Но при травма и травматично разкъсване и е трудно да се продължи живота с него.

Друг фактор е възрастта на пациента. При 60 години и нагоре  много внимателно трябва да се прецени дали да се мисли за хирургична намеса.

Въпрос: Колко е времето на възстановяване на менискуса и има ли нужда от физиотерапия?
Отговор: Много важно е кой от двата менискуса е скъсан, колко е бил скъсан и какъв е бил вида на операцията.Когато е бил зашит менискуса, тогава възстановяването е най-дълго: над 3 месеца.

Когато е почистен и изрязан вътрешния менискус, то тогава възстановяването е сравнително по-бързо: от 2 седмици до 2 месеца.

При скъсан външен менискус лечението обикновено е по-продължително.Той е по-„капризен”, по-трудно възстановяващ се след операция. Същото важи и при изкълчване, навяхване и разтягане на (външна) (вътрешна) колатерална ставна връзка на коляното.

Още при създаването на нашата клиника Eurovita преди 10 години, се опитахме да затворим целия цикъл при спортните травми- от превенция, профилактика през диагностика и лечение / консервативно и оперативно/ до рехабитилитация.

Въпрос: Кои са най-честите травми и в живота за какво трябва да се внимава?
Отговор: Това са уврежданията на ставите на долни крайници, а също и на горните крайници, усуквания  и травми на глезена, травмите на колената, торзионни, увреждания и счупвания на китките при падания/ особено през зимата/, травми на рамената, на гръбнака. Те са свързани с някакъв травматизъм, най-често инцидент. 

Въпрос: При хронични болки във врата и честото му схващане какви мерки препоръчвате?
Отговор: Трябва да се види конкретния случай и да се установи дали става въпрос за деформация на шийния гръбнак, увреждане на междупрешлените дискове, вкл. и дискова херния. Първо е добре да се направи консултация с невролог / неврохирург, а също и ортопед, да се направят съответните изследвания / рентген, при по-тежки случаи с други усложения и ядрено-магнитен резонанс/ , както и електромиография и тест за нервна проводимост. Целта е да се установи дали има притискане на нерв, на кое място е, или има друг проблем от неврологична гледна точка. И чак тогава да започне да се лекува причината. Схващане, болка, изтръппване на плешката и гърба  са последици. 

Въпрос: Какво ви е мнението за плазмотерапията PRP? Може ли да се приложи при изкълчен глезен на жена?
Отговор: Всеки случай е строго индивидуален. Аз съм голям привърженик на лечението с плазма, то все повече се утвърждава като сериозен лечебен метод, особено при трамвми на глезена и някои травми на колянната става, както и при някои пресни травми, както и при някои мускулни травми с изявен хематом. Това се прави и в професионалния спорт, където още в началото на травмата се се „евакуира хематома” и се инжектира на мястото плазма. При повечето увреждания е добре това да се направи в първите часове след травмата, най-късно до 1-2 дни. След това колкото повече се отлага във времето, толкова по-малко може да се разчита на този метод.

За конкретния случаи е необходимо рентгенови снимки, да се види няма ли костна травма, да се изследва връзковия апарат, и да се вземе решение: това ли ще е лечението, къде ще се постави, колко пъти и  т.н. Да, може да се помогне на жената, стига да не е с тежко увреждане и да не се налага оперативно лечение.

Въпрос: Кога се налага поставяне на хиалуронова киселина в коленете?
Отговор: Най-вече когато има износване на ставите. Отново трябва да се подходи индивидуално към всеки случай. Има различни фирми, които предлагат инжекционен вариант на хиалуронова киселина в различен процент, с различно молекулно тегло.

Препоръчва се и постоперативно, при пациенти, които са претърпели по-тежки ставни операции,  да се направи тази манипулация или плазмотерапия.

Въпрос: Лекувате ли дискови хернии на професионални спортисти?
Отговор: Естествено, налага се да ги лекуваме. В нашата клиника Eurovita не извършваме такива операции. Има определени индикации при които това да се случва, особено тези, които засягат функционалния дефицит, изтръпвания, моторни и сензитивни увреждания, които биха могли да бъдат по-тежки от гледна точка на възстановяване. Тези случаи подлежат на хирургично лечение. При по-леките случаи, когато се налага консервативно лечение поемаме тези случаи.

Въпрос: За какво трябва да внимаваме при тренировки? Има ли хранителни добавки, които можем да вземаме с цел избягване на травми?
Отговор: Зависи какъв режим на трениране се избира и какви цели си поставяте с тези тренировки. Ако те са само за тонус, да се чувства човек по-свеж,  то тогава трябва да се адаптира тежестта на тренировките според възрастта и изискванията. Ако целите са по-високи, то тогава пак трябват индивидуални съвети. Важното при по-тежки тренировки е мускулатурата е да се поддържа с аминокиселини, които подхранват мускулите или протеини. А който се усеща, че му действат добре, може да си взема и хранителни добавки.

Въпрос: Какви хранителни добавки са подходящи за възстановяване на връзки, стави, глезени и др. след травма?
Отговор: Като единствено лечение- не. Това, което трябва да се направи е комплексно лечение: установяване на степента на увредата и план за лекуване.

Въпрос: Какво лечение ще препоръчате при износване на ставния хрущял?
Отговор: Трябва да се установи първо в коя зона е: най-често това е под капачето. Ние подхождаме първо с инжекционна терапия. В зависимост от възрастта, състоянието на пациента и др, се правят с хиалурон или с плазма. Когато е на носещата повърхност, е необходимо да се прецени дали направо да не се избере оперативното лечение.

Въпрос: Малко жени знаят, че понякога се получава плоскостъпие по време на бременност заради изместване центъра на тежестта. При други се появяват болки във врата и чак тогава се установява, че стъпват неправилно. Кога трябва да се направи такъв преглед профилактично и най-рано?
Отговор: Бебето до 5-месечна възраст трябва да бъде прегледано ехографски от ортопед 2 пъти най-рано, за да се види състоянието на тазобедрените му ставички.

Това е най-добре да стане още до първия месец след раждането му /до 6-а седмица/ и след това още веднъж между 4-и и 5-и месец В най-ранна детска възраст трябва да се направят такива прегледи, за да се види как стъпва детето. След навършване на 10-годишна възраст, ако има съмнение за плоскостъпие, да се  потърси специалист и да се носят стелки. Добре е да работи и с кинезитерапевт, особено ако има скъсяване на ахилесовите сухожилия.