Булгурът – древна култура с българска следа, рекордьор по полезни хранителни вещества

1
143
Добави коментар
kdecheva
kdecheva

Булгурът се получава се от бланшираните, изсушени и натрошени зърна на меката и твърда пшеница.  Обработен по този начин, запазва хранителните стойности на пшеницата, като не се губят важни вещества като протеините. Тази пълноценна зърнена храна  присъства основно в традиционните кухни на страните от Близкия Изток, Балканите, Турция, Армения, Индия и Южна Азия. Към днешна дата става все по популярен в  Европа и Америка.

Култивирането на булгура е с българска следа. През 2008 г.  учени от Университета в Солун съобщават, че в неолитния археологически обект до с. Капитан Димитриево, Пазарджишко са открити овъглени находки,  датирани отпреди 8000 г., които представляват начупени зърна от еднозърнест и двузърнест лимец, чиито външни слоеве са променени след досег с вряща вода. Д-р Елена Маринова, специалист по палеоботаника, изказва през 2002 г. предположението, че прадедите ни от Горнотракийската низина са преработвали зърното така, че то да е вкусно и лесно за ядене само след накисване в гореща вода.

От 8000 г. не е променена основната технология за приготвяне на  булгур –  житните зърна от твърда пшеница, се попарват с вряла вода или с пара, натрошават се и се изсушават. Разликата днес е в начина на а изсушаване (глинените съдове, огнищата, каменните хавани и слънцето са заменени от  метални контейнери,  горелки, мелници и сушилни камери) и пакетирането.

В арабските страни и Турция  булгурът е основен хранителен продукт от хилядолетия. Исторически са се наложили  три основни типа булгур, които  се различават по големината на зърнените частици – едър, натрошен и булгур за табуле (размерът на зърната е между предишните два).

С едрия се приготвят най-вече пилафи с месо, риба и зеленчуци. Натрошеният се използва за  кюфтета – сурово турско чий кьофте с фино смляно телешко, арабското кибе (къбе, куба).

В състава на булгура влизат  76% въглехидратии 18 % фибри. В 100 г суров булгур се съдържат 342 калории, 12, 3% протеини и 1.33 г мазнини. Той е надежден източник на калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, натрий, цинк, йод, мед, манган, селен, витамини A, C, D, E, K, B1, B2, B3, B5, B6, B9 (фолиева киселина), B12 и редица аминокиселини. Необработените зърна на булгура помагат за лечението на диабет, сърдечносъдови и други заболявания, при редовна употреба понижава кръвното налягане,  подобрява имунитета, и подобрява проблеми с обмяната на веществата.  Булгурът е рекордьор по състав на полезни хранителни вещества сред останалите зърнени храни. Съчетава се  добре с всички видове лук – шалот, бял, чесън, праз и  картофи, моркови, пащърнак, целина и т.н.  Придава чудесен вкус на ястията с агнешко месо. С булгур можете да се приготвят различни видове баници и кексове.

В онлайн магазина на Бурел може да поръчате био булгур на немската фирма Antersdorfer.