Суперхраната на императорите или аристократът сред събратята си!

1
146
Добави коментар
kdecheva
kdecheva

Черният ориз е доста по-рядко срещан  от белия и кафявия си събрат. Факт, който е странен тъй като по сдържание на хранителни вещества и ползи за здравето е доста по-напред от тях.   Представлява зърнена култура, култивирана в Азия. Използван  е в кулинарията на  Китай, Япония и Корея. Наричан е още и пурпурен ориз, заради нюанса, който придобива, след като бъде подложен на термична обработка. Специфичният му цвят  е заради наличието на пигменти  (антоцианини)  в най-външния му  слой.   Същите пигменти се откриват  в боровинките и гроздето.  Текстурата на приготвения ориз е плътна с ядков аромат и леко сладък привкус. Подходящ е за основни ястия, гарнитура, юфка и десерти.   Оцветява всяка храна, с която се смеси.

В Поднебесната империя (Китай в миналото) черният ориз е бил запазен само за императора и семейството му. Растял  в труднодостъпни места в Тибет, събирал се ръчно и  го поднасяли единствено на императорите заради високата хранителна стойност  и славата му на афродизиак.  Стигало се дотам,  че ако поданик на империята го консумирал  без разрешение бил застрашен от летален изход.

В голямото оризово семейство черният получава титлата  „аристократ “ , заради значителното си превъзходство над останалите видиве ориз.

В настоящето съществуват култивирани доста сортове:

индонезийски черен ориз филипински balatinaw ориз черен ориз от тайландски жасмин,  известен като Чак-хао. В Манипур по време на големи празници се сервират десерти от черен ориз   kalo dhaner chaal (черен неосолен ориз), който се отглежда в Бангладеш

Черният ориз се отличава с неоспорими здравословни ползи:

 Богат източник на антиоксиданти  – може да служи за превенция на онкологични заболявания Борба с възпаленията Контролира на теглото Полезен за сърцето Полезен за черния дроб Подобрява когнитивните функции

100 г черен ориз се съдържа:

350 калории 7.20 г протеин 74.10 г въглехидрати 2.20 г мазнини