Върховни турски сиренки без мая – пръхкави и мекички, а тестото се топи в устата:

2
344
Добави коментар
albenapet
albenapet

Приготвяне:

30 мин

Готвене: 60 мин

Общо: 90 мин

Хранителна стойност: 500 kcal

Тези турски сиренки са перфектната лесна закуска. Нежни, пръхкави, вкусни и най-важното – остават мекички с дни (е, толкова дълго едва ли ще се заседят).

Приготвят се лесно от тесто без мая, а са засищащи и имат чуден аромат на масло. Ето и рецептата за вкусните турски сиренки без мая или т.

нар. турска поача :

Турски сиренки без мая

Продукти:

Брашно – 430 гр.

Бакпулвер – 12 гр.

Яйца – 3 бр.

Масло – 100 гр.

Захар, сол – по 1 ч.л.

Растително масло – 60 мл

Кисело мляко с 2,5% масленост – 100 мл

Оцет 9% – 15 мл

За плънката:

1 яйце

сирене или извара – 250 гр.

Приготвяне:

Изсипете в дълбока купа маслото на стайна температура, добавете захарта и солта, и разбъркайте. Прибавете също растителното масло, оцета и киселото мляко. Смесете всичко старателно с тел до гладка смес. След това разбийте 2 яйца 1 белтък (жълтъка заделете за намазване) и ги добавете в сместа.

Разбъркайте отново до гладка консистенция. Добавете на порции брашното, пресято с бакпулвера. Замесете тестото с лъжица, а после го доомесете с намаслени ръце. Получава се много меко, деликатно и нежно тесто, което не лепи по пръстите. 

Разделете тестото на топки, в зависимост от големината на сиренките, която желаете. В нашия случай – 12 броя.

Пригответе пълнежа, като смесите яйцето и сиренето (изварата).

Вземете парче тесто, поръсете малко с брашно, разтегнете тестото с ръце (можете да използвате точилка) на плоска питка. В средата сложете от плънката и прищипете тестото отгоре с пръсти. Придайте на сиренките формата на лодка, като леко ги сплескате върху плота.

Оформете така всички сиренки, подредете ги върху тавичка с хартия за печене, намажете с жълтък и печете в предварително загрята до 200 ° С за 30-35 минути.

Преди печене може да оформите върху сиренките лек разрез с остър нож или шпатула за крем на торти – така сиренките ще станат още по-красиви.

След като ги извадите от фурната, оставете поачите да се охладят леко, преди да ги нападнете!