Стартира изграждането на международен център за върхови постижения в Пловдив

1
238
Добави коментар
Mega-Com
Mega-Com

С церемония „Първа копка“ на 16 юли 2020 г. стартира изграждането на Център по Растителна Системна Биология и Биотехнология (ЦРСББ) в гр. Пловдив, разположен в ЖК „Тракия“.

Финансирането за изграждането новия научноизследователски комплекс е осигурено от Оперативна Програма „Наука и Образование за Интелигентен Растеж“ (ОП НОИР) заедно с Европейския Фонд за Регионално Развитие, за изпълнението на проект ПлантаСИСТ: Създаване на Център по Растителна Системна Биология и Биотехнология за превръщане на фундаменталните научни изследвания в устойчиви био-базирани технологии в България. Осигурените средства се разходват съгласно Договор № BG05M2OP001-1.003-0001-C01 и са в размер 29 998 861.62 лв., от които: 25 499 032.38 лв. европейско и 4 499 829.24 лв. национално съфинансиране. Проектът е с начало декември 2019 и край юли 2023.

Изграждането на Центъра е от регионално и европейско значение за развитието на науката. Новата сграда, оборудване и оранжерии на ЦРСББ са ключови за утвърждаването на ЦРСББ като водещ център в областта на растителните науки и изпълнението на стратегическите цели на центъра: високо качество на научната продукция; нови продукти за Българския и световен пазар; задържане на добрите специалисти в България; обучение на млади учени и не на последно място – свързващо звено между академичните среди и индустрията, за осигуряване на научен и икономически просперитет на региона – разказа доц. д-р Цанко Гечев, председател на ЦРСББ.

Г-жа Карина Ангелиева, зам.- министър на образованието и науката приветства усилията на екипа за изграждане на по-добро бъдеще за хората, за създаването на отлични условия за развитие на науката в България. „Това е устойчива инвестиция в науката, която е реализирана чрез ОП НОИР”, акцентира г-жа Ангелиева.

Кметът на град Пловдив, г-н Здравко Димитров, изрази благодарност на екипа на Центъра и отбеляза стратегическото значение на този център за върхови постижения за града и българската научна общност.

Г-н Стефан Стоянов – зам.-кмет по дейност „Образование и бизнес развитие” изтъкна необходимостта от този център и възможностите, които той създава: „Това са нови работни места, устойчивост на връзката между науката и бизнес, създаване на възможност български учени да се завърнат и да работят в България.”

Комплексът включва административен корпус с офиси, семинарни зали и аудитория; лабораторен комплекс с прилежащи специализирани помещения, както и две високотехнологични оранжерии. От общото предвидено финансиране приблизително 20 милиона лева са планувани за изграждането на новия кампус и 10 милиона лева за закупуване на високотехнологична апаратура. Строителството стартира с церемонията „първа копка” и се очаква да приключи в края на 2021 година.

Преосвещеният Знеполски епископ Арсений направи водосвет и отправи молитва за здраве на екипа  и успех на начинанието.

Събитието беше отворено и на него присъстваха официални гости – кметът на район „Тракия”, зам.-областният управител на град Пловдив, ректори на висши учебни заведения от града, широка общественост.

Приветствие на доц. д-р Гечев към гостите, снимка: Весела Казашка

Първа копка-  г-н Здравко Димитров, г-жа Карина Ангелиева, доц.д-р Цанко Гечев, г-н Стефан Стоянов, снимка: Весела Казашка

Проект ПлантаСИСТ е финансиран от Програма за научни изследвания и иновации на ЕС – Хоризонт 2020 (SGA-CSA No. 739582 under FPA No. 664620) и проект BG05M2OP001-1.003-0001-C01, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие чрез оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“