Вие слагате на каймата за кюфтета накиснат хляб, аз добавям още нещо – стават божествено сочни и вкусни:

3
203
Добави коментар
albenapet
albenapet

Приготвяне:

30 мин

Готвене: 60 мин

Общо: 90 мин

Хранителна стойност: 500 kcal

Кюфтетата са сигурно най- популярното ястие от кайма, което върви с почти всяка гарнитура. Всяка домакиня има свои собствени тайни на приготвянето им, трикове, благодарение на които кюфтенцата стават нежни и сочни . Една от най-интересните и в същото време прости вариации на традиционната рецепта са циганските кюфтета . Просто добавете една съставка и вкусът вече ще е напълно различен!

Защо кюфтетата по тази рецепта се наричат цигански, не е ясно, но именно под това име тя се вкорени и влезе в готварските книги.

Ето и рецептата за цигански кюфтета :

Цигански кюфтета

Продукти:

кайма

накиснат в прясно мляко хляб

зелени подправки на вкус

сол и черен пипер на вкус

пресни домати

лук и чесън

Приготвяне:

За такива кюфтета ви е нужно обикновеното смляно говеждо месо. Към него се прибавя натрошен хляб, напоен с мляко, както и лук и чесън. За да смесите всичко до хомогенна смес, можете да поставите съставките в блендер.

Количествата на лука, чесъна и подправките ще определите според вкуса си.

Сега е моментът да започнете да приготвяте съставката, която много домакини не биха и помислили да сложат в кюфтета (и тук е големият им пропуск!). Това е най-обикновен домат. За 700 грама кайма се нуждаете от 2-3 домата, трябва да ги обелите и смелете в блендер или месомелачка, заедно с подправки на вкус.

Остава да смесите всичко на гладка хомогенна смес, да оформите кюфтенцата, да ги поставите върху тавичка, покрита с хартия за печене и да ги пъхнете във фурната. При температура 220 градуса е достатъчно да ги държите около половин час. По желание може първо да ги запържите леко, а след това да ги изпечете до готовност.

Опитайте и ще останете възхитени!