Топ 15 на най-добрите детски филми

1
404
Добави коментар
webtech
webtech

Познавате ли дете, което не обича да гледа детски филми? Ние не! Нещо повече, дори като възрастни често гледаме с удоволствие истории, предназначени (уж) за най-малките. Те са толкова красиви, живи, истински, забавни и пълни с мъдрост, че са абсолютно неустоими.

В последните години детските филми стават все по-универсални като съдържание и все по-близки до всички възрасти. И се превръщат в страхотна идея за семейно забавление – у дома или в киносалона. Така че ако обичате да гледате филми и да прекарвате време заедно с децата, ето кои според нас са най-добрите игрални и анимационни детски филми, които да не пропускате.

Детски филми за 2020

Ако искате нещо съвсем ново, ето кои са детските филми, излезли досега през 2020 година.

Доктор Дулитъл

„Доктор Дулитъл” е игрално-анимационен филм с участието на Робърт Дауни младши. Докторът трябва да отплава към митичен остров, за да търси специално лекарство за болните животни. Разбира се, не пътува сам. Компания от животни му помага да премине през препятствията, а на вас ще осигури прилична доза смях.

Напред

В този филм са събрани любимите на децата еднорози, кентаври, джуджета, дракони, русалки… които помагат на двама братя елфи да намерят магическия жезъл, който ще върне баща им към живот. И междувременно ще им даде много уроци и отговори на важни житейски въпроси.

Дивото зове

Дори да сте чели едноименната книга на Джек Лондон, гледайте тази наистина красива екранизация. Ролята на Джон Торнтън се играе от великолепния Харисън Форд, а приключенията на Бък няма как да не трогнат и малките, и големите.

Соник: Филмът

Новата смесица между реални и анимационни герои си струва да се гледа. Нахалният син таралеж Соник е извънземен, има свръхсили и страхотен приятел – полицая Том Уачовски (изигран от Джеймс Марсдън). Двамата заедно ще се изправят срещу злия д-р Иво Роботник (Джим Кери, разбира се). Дали ще успеят да спасят Земята? Досещате се сами. Но пък през цялото време ще се забавлявате.

И накрая един съвет от нас: след като гледате (един или няколко пъти) филма с превод на български, гледайте го отново на английски. Така децата по-лесно ще свикнат да разбират живия език и ще научат много нови думи и изрази.

Най-добрите игрални филми за деца

Хари Потър

Година: 2001 – 2011

Поредицата книги за Хари Потър на писателката Дж. К. Роулинг стана световен бестселър, но и филмовите екранизации не остават по-назад. Ще попаднете в пълноценен свят на магьосници и магии, на приятелство и омраза, на войни и любови, и приказни същества, който съществува успоредно на света, който познаваме. В него трима тийнейджъри магьосници се борят с най-голямото зло на света. А ние през цялото време се вълнуваме.

Хрониките на Нарния

Година: 1999

Нарния също е създадена от писател – К. С. Люис. Това е приказен свят, в който две братчета и две сестрички влизат през дрешника. „Хрониките на Нарния” е пълна с митични същества и животни, които мерят силите си във вечната война между доброто и злото. Филмът допада на всички деца с въображение, като междувременно им предлага уроци по обич, доверие, прошка.

Извънземното

Година: 1982

Въпреки че действието се развива във време и реалност, непознати дори за някои родители, филмът „Извънземното” остава абсолютна класика сред най-добрите детски филми на всички времена. Историята е простичка: едно момче среща едно извънземно. Момчето и извънземното стават най-добри приятели. Момче се сбогува с извънземното, когато неговият приятел от космоса трябва да се прибере у дома. И точно тук всички очи се изпълват със сълзи… заради начина, по който режисьорът Стивън Спилбърг успява да разкаже всичко. Филмът има култови моменти, които остават в детските души завинаги.

Сам вкъщи

Година: 1990

Вярно е, че от години го пускат по телевизията всяка година по Коледа. Но опитали ли сте да я гледате с децата и да последвате заедно Кевин Маккалистър в неговото вихрено приключение? Кевин е забравен от семейството си, което отпътува за Париж, и остава съвсем сам вкъщи, където води битка за дома си с двама подли (макар и не много интелигентни) бандити. Изобретателността му е изумителна, а комедийните ситуации ви гарантират смях до сълзи. И децата го оценяват.

Стюарт Литъл

Година: 1999

Тази комбинация между игрален и анимационен филм влиза без колебания в нашата класация за най-добър детски филм. Семейство Литъл решава да осинови нов член на семейството и избира… мишката Стюарт. Мишокът е очарователен, но никак не е добре приет от сина им Джордж, както и от котарака им Сноубел, който е категорично решен да изгони досадника. В интригата се намесват още много герои – и хора, и мишки, и други животни… А вие гледате филм, който учи колко е важно и хубаво да сме семейство.

 

Най-добрите анимационни филми за деца

Снежанка и седемте джуджета

Година: 1937

Това е най-стария филм, който слагаме в нашата класация на най-добрите детски филми на всички времена. Историята ви е позната и любима, но рисуваната анимация на „Дисни” и песните в нея са толкова красиви, че няма как да ви оставят равнодушни.

Замръзналото кралство

Година: 2013

В случай че не сте чували за сестрите, които обърнаха света на принцесите на „Дисни” с главата надолу, нека да ви разкажем набързо. Анна и Елза живеят в Арендел, а Елза има уникален дар: тя може да превръща всичко в лед. И ето, че скоро любимата им земя се оказва заседнала във вечна зима. Анна с помощта на няколко други приятели тръгва да търси Елза, за да спаси кралството… като се опита да стопли сърцето ѝ.

Играта на играчките

Година: 1995

Знаете ли, че играчките оживяват, когато няма никой в стаята? В тази история ще ви води Шериф Уди, който раздава справедливост и е истински остроумен. А въображението на децата ще бъде предизвикано, защото героите във филма са същите играчки, които самите те имат в стаите си.

Шрек

Година: 2001

Историите за Шрек вече са няколко, но всяка от тях е толкова уникална и забавна, че кара и възрастните да се превиват от смях. Хуморът в тези филми е предназначен както за малките, така и за големите. Ситуациите са изненадващи, а героите – изключително колоритни. И това е една от малкото поредици, в която следващите епизоди не отстъпват по нищо на предишните.

Цар Лъв

Година: 1994

Този филм на „Дисни” се превърна в една от вечните класики. Рецептата е проста: равни части радост и сърцераздирателни моменти, които най-вероятно ще ви накарат да се смеете и да плачете през цялото време. Историята се върти около младия лъв Симба, който трябва да се издигне на власт след смъртта на баща му цар Муфаса. Сигурно мислите, че семейството ще го подкрепи, но се появява един зъл чичо… Не пропускайте Симба и запомнете: хакуна матата!

Търсенето на Немо

Година: 2003

Този път се гмуркаме в живота под водата, за да се срещнем с татко Марлин – прекалено грижовна риба клоун, която се впуска да търси сина си Немо. Приключенията му са забавни, а ръка за ръка със смеха вървят и красиви емоционални мигове.