5 начина да се възползвате максимално от абонатите в имейл бюлетина на онлайн магазина си

1
203
Добави коментар
mintsoft
mintsoft

В настоящата ситуация социалната дистанция и ограничаването на излизанията, посещението на търговски обекти с много хора и търговски центрове са строго препоръчителни мерки, в резултат на които много потребители предпочитат пазаруването в интернет. Това от своя страна дава много повече възможности на интернет бизнесите – статистиката показва, че голяма част от офлайн бизнесите са поръчали изработка на онлайн магазин от началото на пандемията . Стратегии като събирането на имейли от потенциални клиенти са в пъти по-печеливши от преди и до някаква степен определят успеха на онлайн магазина ви, тъй като сега повече отвсякога хората са склонни да купуват стоки по интернет. Нещо повече – клиентите се радват на подобна интеракция с търговците.

В този материал ще разгледаме най-печелившите идеи и стратегии за достигане до потенциалните клиенти, използвайки имейл маркетинга.

 
1.      Съобщения за изоставена количка

Голяма част от клиентите се отказват от поръчката си поради разколебаване точно на последната стъпка от поръчката. Сами може да се убедите в това, като проверите данните в Google Analytics или по-конкретно – процента на отпадане по страници (bounce rate). Автоматичните имейли за изоставена поръчка са отлично решение на проблема, тъй като отново напомнят за нея и карат потребителя да се замисли повторно. Някои от приложенията за имейл маркетинг като MailChimp дават възможност за отложено изпращане на съобщенията след няколко часа.

Ако искате клиентът да завърши поръчката си трябва да бъдете креативни. Добра стратегия е предлагането на нещо допълнително – малък подарък или код за отстъпка, но само за ограничен период. Това съобщение е подходящо място да включите линкове към полезни статии относно продукта или case studies, тъй като липса на достатъчна информация също може да е причина за отказ от покупката.

Този тип имейли могат да се конфигурират бързо и лесно, ако ползвате някоя от популярните e-commerce системи като Woocommerce или Opencart. За тях има официални разширения, предлагани и поддържани от имейл маркетинг софтуерите като Mailchimp. Те са безплатни и вървят с ясни инструкции за конфигурация и свързане на онлайн магазина с избраната от вас платформа. Може да се наложи да потърсите помощ от професионалисти за същинската автоматизация, ако тя е по-сложна.

2.      Предложения за закупуване на продукти на база предишна поръчка

Изключително печеливша тактика в случаите, когато предлагате допълнения към вече закупени продукти. Можете да видите тази стратегия в действие при някои от магазините, продаващи техника – лаптопи, компютри или мобилни телефони. В тази ниша подходът е особено ефективен, защото много голям процент от клиентите се интересуват от компютърна периферия или кейс/протектор за телефона, който вече са закупили. В някои случаи това са продукти, които не биха закупили изобщо, ако не им ги предложите – в тази графа попадат модни аксесоари, допълващи вече закупени дрехи или обувки и всичко от модната индустрия.

3.      Ваучер за рожден ден и редовен клиент

Какво по-хубаво от това да получите подарък за рождения си ден или да бъдете възнаградени за това, че сте редовен клиент? Ако добавите поле за ден и месец на раждане при регистрация ще можете лесно и отново – напълно автоматично да изпращате код за отстъпка точно когато клиентите ви имат рожден ден. Така ще напомните за себе си и ще създадете връзка.

Допълнителните бонуси за редовни клиенти не са новост, но имайки предвид текущите условия са изключително ефективни и дават възможност да спечелите клиент за много дълго време, който да продължи с поръчките си от вашия онлайн магазин дори след пандемията.

4.      Полезна статия от блога или Case Study

Ключово за осъществяването на интернет продажба е доверието, че продуктът ще изпълни дадена цел на клиента, ще задоволи негова потребност или ще реши проблем. Именно това е и стилът на материалите, които да публикувате в блога на онлайн магазина си – реални приложения на продукта ви в практиката, най-добре с примери на реални клиенти. Стастиката показва, че методът работи повече от добре за оригинални и иновативни продукти, които нямат еквивалент на пазара и се нуждаят от доверието на клиента, но той също така е ефективен за повечето от вече познатите ниши.

За да се възползвате максимално от него трябва да изградите ясен път, по който потребителите да стигат от началната точка (в случая – имейлът) до реализацията (поръчката на продукта). Това се нарича изграждане на sales funnel. Ето пример:

Потребителят отваря имейла, който има ясно и точно заглавие, в което се съдържа проблем и неговото решение;Харесва неговото графично оформление и посещава публикацията;Прочита статията и се убеждава, че продуктът наистина работи;Посещава страницата на продукта, към която сте поставили линк на видно място;Добавя продукта в количката и прави поръчка.

На схемата е изобразена схема на очакваните резултати от правилно изграден sales funnel

5.      Уикенд намаления

Намеленията само за уикенда са маркетингов подход, който е сравнително нов за България, но се използва от много време в страни като Съединените щати. Ако се запишете за имейл бюлетините на по-големите български онлайн магазини ще получавате подобни съобщения често. Идеята е да съберете всички отстъпки на едно място и да убедите клиентите, че точно това е най-добрата оферта.

Добре е да направите отделна landing page със специален дизайн за събитието, където да са събрани всички продукти с отстъпка. По този начин ще можете да следите реализациите и поведението на потребителите много прецизно, както и да го съпоставите с това от основната част на онлайн магазина.

Уикенд намалението е само една от многото възможности, които имате – някои онлайн магазини измислят свои собствени марки, които впоследствие стават лицето на бранда в публичното пространство (напр. „Crazy Days“). Много от тези кампании се провеждат и извън почивните дни, което е логичен ход предвид факта, че за да направите онлайн поръчка не се изисква да отделяте много време – често няколко минути са напълно достатъчни, а в условията на карантина времето на провеждане губи значение напълно. Старайте се да мислите извън рамката, защото потребителите обичат разнообразието, а консервативният подход носи все по-малки печалби. 

Ако искате да прочетете повече за ползите от създаването на онлайн магазин за бизнеса си прочетете статията „8 причини да направите онлайн магазин за бизнеса си“

Автор: Ивайло Ангелов