Парламентът одобри рокадите в пет министерства

1
272
Добави коментар
cvetelinah
cvetelinah

Освен Владислав Горанов, Емил Караниколов и Младен Маринов, си отива и Николина Ангелкова, а Кирил Ананиев се връща във финансите

Докато вече две седмици в София и страната текат протести с искане за оставки на цялото правителство и главния прокурор, четирима министри напуснаха кабинета и техните заместници вече положиха клетва в Народното събрание. 

Рокадите в Министерския съвет бяха обявени в четвъртък от премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в присъствието на коалиционните му партньори от „Обединени патриоти“: вицепремиера Красимир Каракачанов (ВМРО) и зам.-председателя на Народното събрание Валери Симеонов (НФСБ).

Освен подалите оставка по лично настояване на Борисов още преди седмица Владислав Горанов (на финансите), Емил Караниколов (на икономиката) и Младен Маринов (на вътрешните работи), от третия кабинет „Борисов“ си тръгва и министърът на туризма Николина Ангелкова. Нейната длъжност се поема по съвместителство от вицепремиера Марияна Николова.

Здравният министър Кирил Ананиев се завръща във финансовото ведомство, където дълги години беше зам.-министър, а сега е отново титуляр, какъвто беше и в служебния кабинет на Огнян Герджиков, съставен от президента Румен Радев. На негово място в Министерството на здравеопазването идва изпълнителният директор на столичната Александровска болница проф. д-р Костадин Ангелов, досега главен координатор на експертния съвет по „Хирургия“ към ведомството.

Шефът на Главна дирекция „Национална полиция“ в МВР главен комисар Христо Терзийски е изборът за нов вътрешен министър. Икономиката се поема от досегашния зам.-министър Лъчезар Борисов, дългогодишен експерт във ведомството.

Борисов аргументира рокадите в отговор на журналистически въпроси:

„Младен Маринов го сменяме, защото – аз съм убеден от това, което знам, че някои от действията на полицията по време на протеста не отговарят категорично на моето разбиране за отношение към протестиращи хора. Второ, защото на Росенец имаше заявен протест и те трябваше да осигурят така протичането му, че да не възникват подобни скандали, проблеми и накрая да го отнасят хора, които нямат нищо общо с този процес. Младен Маринов е изключителен офицер, но в политиката има грешки, които се наказват“, обясни Борисов за оставката на върха в МВР.

Министър Горанов безспорно постигна много, но и аз не можах да си отговоря на въпроса защо контролът върху Комисията по хазарта пет години е бил занижен. Има въпроси, за които трябва да си понесат всички политическите последствия.

Караниколов много добре в много сфери се справя, но започнах да чувам за неща, които се случват там във връзка с раздадените бонуси или грантове в Министерство на икономиката. Искам там контролът да е изключително строг.“

След мандата аз отивам да си ръководя партията, да си укрепваме структурите, защото сега всички ни ръфат отстрани, тъй като ние на 100% сме ангажирани с правителство и се допускат грешки в самата партия, декларира още премиерът и обясни: „Самият контрол в партията е занижен, защото всички уважавани от партията хора са ангажирани със или министерства, или кметства, или са депутати.“

Ще има и още смени на зам.-министри, предупреди министър-председателят: „Едни освободихме вчера, други ще назначим в следващите дни“.

След решенията на Европейския съвет в Брюксел още в понеделник предстоят и важни решения относно мерките, свързани с пандемията от коронавирус,

„След финансово-икономическите мерки, които са най-важните в с оглед на ситуацията около пандемията, ще продължим работата с приоритизиране на програмата на управление и изваждане на някои приоритети, които „Обединени патриоти“ настояваха във времето да минат малко по-напред, които са важни за обществото – свързани с демографията, с възрастните хора, с българските общности в чужбина“, заяви от своя страна лидерът на НФСБ Валери Симеонов.