Болки в рамото – Physio Be Active | Кинезитерапия | Физиотерапия

65
399
Добави коментар

Спортните травми и болки в рамото са едни от най-разпространените. Анатомичната предпоставка за това е плитката форма на ставната ямка, която не предлага надеждна стабилизация за ставния си партньор – главата на мишничната кост. Това обезпечава мобилност, с цялото й разнообразие от движения, за сметка на стабилност. тавата е мултиаксиална и кълбовидна, а стабилността й зависи в по-голяма степен от мускулатурата, която се явява като динамичен стабилизатор, отколкото от лигаментите, които са статичен такъв.

Раменният пояс, заедно с гръдните мускули са предпочитана зона за трениране, особено от представителите на мъжкия пол. За съжаление в тренировъчната програма, по чисто козметични причини обикновено се набляга на по-повърхностни мускулни групи, с цел постигане на желан релеф и обем и неглижирането на други. Това често води до нарушаване на динамичната стабилизация на ставата. Съвместната функция на определени мускули създава различни динамични стабилизиращи механизми в раменния апарат. Засягането им играе важна роля в развитието на патологични промени – тендинити, бурсити, периартрити, руптури и други. Много често болки в рамото не се дължат на една засегната структура, а на комбинирани лезии на костни, мускулни, сухожилни и лигаментарни тъкани. Това изисква дълъг период на възстановяване и връщане към спортна дейност.

Прилагам списък от най-честите грешки по отношение на рамото, които биха Ви отвели на консултация при ортопед: Подценявана загрявка

Много от трениращите подценяват загряването, а това е най прекия път към сериозни контузии. Загрявката подготвя тялото за предстоящото натоварване. Отнема 10 до 20 минути, а най-добрия показател за добро разгряване е лекото затопляне. С това сте гарантирали увеличен приток на кръв към мускулите и оттам покачване на общата телесна температура. Упражненията, които включва загрявката трябва да имат нисък интензитет и да раздвижват ставите. Те имат за цел постепенно да увеличат нивото на физическата активност, да покачат пулса, дихателната честота и да координират нервната и мускулната система.

Рязко увеличаване на натоварването

Травмите от пренапрежение най-ефикасно могат да бъдат избегнати, като не се допускат екстремни натоварвания и се спазва принципа за постепенност на тренировъчната програма. Мускулният обем се променя градивно при субмаксимално натоварване или така нареченото тонизиращо съпротивление. За да го постигнете може да промените дозировката по отношение на повторения, времетраене, тежест и други. Целта на натоварването е да предизвика засилена обмяна на веществата, чрез които организмът възстановява изчерпаните ресурси и се обновява на по-високо функционално и структурно ниво.

Мускулен дисбаланс

Тренирайте симетрично мускулатурата. Основна причина за поява на болкови синдром в раменния пояс е неглижирането на работата за мускулите на ротаторния маншон, които я стабилизират. Те развиват мускулна тензия, която компресира двете ставни повърхности и подсилва дори статичните стабилизатори.

Друг проблем при тренирането на горния крайник въобще е голямото му натоварване с тежести в отворена кинетична верига и липсата на натоварвания със собствено тегло в затворена верига. Първият вид натоварване създава по-големи предпоставки за травми, в сравнение с втория, особено при не добра техника на изпълнение. Не рискувайте. Правилното изпълнение и симетричност на упражнението ще Ви гарантира здрави стави и силни мускули.

Претренираност

Често в стремежа си да постигне желаните резултати, човек се стреми да тренира често и максимално. Прекалено тежките тренировки отслабват имунитета на тялото,, възпрепятстват възможностите му за регенерация и създават риск от травматични увреди. Не надхвърляйте възможностите на тялото си и се старайте да планирате правилно съотношението тренировка – почивка с предварителен план за седмицата. Разпределете работата по мускулни групи, като избягвате честото трениране на определена група. Това пречи на възстановяването. Важно правило, което може да спазвате: след тренировка трябва да се чувствате приятно тонизирани и енергични, а не изтощени. Друг проблем е нередовните тренировки, поради липса на време и стремежа да се навакса пропуснатата тренировка с по-усилена следваща.

Уважавайте лимита на тялото си. То никога няма да Ви подведе. Спортувайте разумно!