Туристите са онлайн – най-голямата промяна в сегмента на почивките се случва пред очите ни

1
211
Добави коментар
teenews.eu
teenews.eu

Хотелите вече започват да се адаптират към новата реалност, което води до ръст в използването на туристически платформи

 

Хотелиерският бранш е свидетел на най-голямата промяна в туристическите навици от десетилетия насам – дигитализацията на почти всеки аспект от почивките. Въпреки че тази тенденция съществува от години, тя се ускори значително през последните месеци, а пандемията и свързаните с нея ограничения за пътуване само допринесоха за това.

 

“COVID-19 не е убил желанието на хората да пътуват. И това се вижда от нарасналия интерес към туристически услуги. Той просто ускори една промяна, която вече беше започнала от преди няколко години. Когато мерките в различни европейски страни започнаха да се разхлабват, се видя, че хората все още искат да пътуват. Търсенето в интернет по изрази като „почивка“, „семейна почивка“ или „луксозно пътуване“ са се увеличили устойчиво с намаляване на ограниченията за пътуване в Европа, като по някои от тези изрази търсенето е нараснало с над 20 процента. Поръчките през дигитални платформи за хотели също отчитат ръст на месечна база“ – споделя Свилен Петков, съосновател на българската туристическа онлайн платформа Luxury Discounts.

 

Според него, интересът към туристически услуги е бил прекалено голям преди кризата, за да може да изчезне изведнъж. „През последните десетилетия имаше експоненциален растеж на туристите в много страни и очакванията са тази тенденция да се запази и след настоящата криза – поне до 2030 година. Туристическите потоци в някои градове доведоха до там, местното население да започне да протестира срещу големия брой посетители. В добавка, този сектор не е и толкова зависим от нарушения в глобалните вериги на доставки, за разлика от други икономически сегменти. Всичко това показва, че туризмът притежава необходимата устойчивост за да излезе от кризата бързо“ – добавя още Свилен Петков.

 

Според съоснователя на Luxury Discounts, обаче браншът тепърва ще претърпи сериозни промени в следствие навлизането на дигитални туристически платформи. А хотелиерите и останалите участници в екосистемата ще трябва да се адаптират към новия начин на мислене на пътуващите. „Хората все по-често се организират сами, използват онлайн платформи за да си изберат хотел, да резервират стая, а след това и да споделят впечатленията си от почивката. Затова за фирмите в бранша е важно да подобрят своето дигитално присъствие – собствените си уебсайтове, както и профилите си в различни платформи и да заложат на качественото онлайн съдържание. Не на последно място – да помислят за всички елементи в обслужването, които биха могли да предизвикат негативни реакции в социалните мрежи след това“ – убеден е Свилен Петков.

 

Българският туристически сегмент е добре позициониран в тези условия поради естествените дадености на страната ни като красива природа и множество исторически забележителности. Не на последно място – и поради географското си разположение. Наблюдава се тенденция, след намаляването на ограниченията за пътуване европейските туристи да търсят по-близки дестинации, за сметка на по-далечните и екзотични почивки, а близостта на България я поставя в много добра позиция. „Това, което остава, е ние самите да си свършим работата и да подобрим присъствието си в дигиталното пространство, за да отговорим на променящите се туристически навици в световен мащаб“ – посочва още Свилен Петков.