Кюстендил – връх Руен, Осоговска планина

1
189
Добави коментар
blacksnoopy
blacksnoopy

Връх Руен
От заслона/чешмата до връх Руен се откриват по-обширни и красиви гледки. На няколко места можете да изберете дали да продължите по основната пътека, която заобикаля няколко връхчета (Църни камък, Шапка, Мали Руен) или да минете през тях, където ще имате малко повече изкачване, но пък ще ви се открият хубави гледки. Препоръчвам ви по път за Руен да направите тези няколко изкачвания, а наобратно, когато може би ще сте по-изморени, да ги пропуснете и да минете по по-леката част. На картата можете да видите тези няколко минимални разлики в двете посоки.
Малко преди Руен се намира заслон, след който се намира връх Руен, а след него вече официално сте в македонска територия. Върхът не е остър и се откриват панорамни гледки в няколко посоки. Повечето телефони са настроени автоматично да намират мобилен оператор и има вероятност още доста преди върха автоматично да преминете на македонски оператор. Македония е извън ЕС и цените, особено на мобилен интернет, могат да станат сериозни. Препоръчвам ви предварително ръчно да си изберете мрежа или направо да включите самолетен режим за няколко часа.
Малко вероятно е, но е възможно е около върха да има патрул с джип на гранична полиция. Също така е възможно е да се натъкнете (или по скоро те на вас) на кросови мотори и ATV-та, които обикалят района.
От чешмата (заслон Превала) до върха ни отне около 1 час и 50 минути отново със стегнато темпо. В двете посоки с почивка на върха за хапване на сандвичи общо разходката ни отне 6 часа и половина.