Как да следим охладителната система на колата през лятото

1
264
Добави коментар
clashbade
clashbade

Високите температури създават предпоставки за прегряване на колата, ако някоя от частите в охладителната система излезе извън строя

Ако охладителната система на автомобила не функционира правилно през лятото, това може да доведе до прегряване и евентуални по-сериозни повреди. Горещините са допълнителен фактор, който утежнява положението, ако колата не е в пълна изправност.

Как е устроена охладителната система

Един от основните елементи в нея е намиращия се в тръбите между двигателя и радиатора термостат. Самата система е съставена от кожух, който осигурява охлаждане на горещата вода от двигателя чрез струя от вентилатор. Детайлите имат специфични размери, съобразно модела на автомобила с цел гарантиране на нормална работа на двигателя по време на движение в зависимост от съответните условия на средата.

Термостат – регулаторът в охладителната система

Термостатът има задачата да регулира потока на охлаждаща течност от двигателя към радиатора. С негова помощ се създава идеална работна температура на двигателя с вътрешно горене, която обикновено се движи между 75 и 90 градуса.

На практика термостатът е като клапан, който пропуска съответното количество охлаждаща течност. При достигане на рискова висока температура, което ще забележите и като предупредителен сигнал на таблото, той играе ролята на превключвател за затваряне и отваряне на електрически връзки.

Той е снабден с отвор за мехурчетата въздух, който не се затваря при студен двигател. При крайно горещ мотор, клапанът няма да отвори системата, за да премине водата в точния момент.    

Индикации и причини за прегряване

Прегряването на двигателя може да се случи, когато температурата в охладителната система се покачи рязко. Съществуват различни причини за този вид проблем, като някои от тях са:

–   Термостатът не пропуска охладителна течност, защото не се отваря;

–   Заради лошо състояние на лопатките на водната помпа, не циркулира достатъчно количество охладителна течност в системата;

–   Ремъкът на водната помпа е разхлабен, което води до същите последствия;

–   Радиаторът е замърсен и не допуска охладителната течност да нормализира температурата.

Препоръчително е редовно да инспектирате до каква степен охладителната система е защитена от течове, тоест нейната херметичност, което може да извърши всеки специалист в областта. Нивото на охлаждащата течност трябва да е стабилно и да няма загуби, което означава да се проверява периодично също състоянието на маркучите и връзките.

Качеството на охлаждащата течност не е за подценяване. През топлите месеци е допустимо съотношението да е наполовина антифриз и вода, но зимата процентът трябва да е значително по-висок. На всеки две години е нужно съдържанието да бъде изцяло подменяно.

Как да действаме при прегряване

Където и да се намирате, когато се стигне до прегряване на автомобила, може да следвате описаните стъпки, за да го предпазите от по-неприятни щети:

Пуснете парното на последна степен – така ще вземете от топлината на двигателя.
Ако е възможно, карайте без да натискате педала на газта, на по-ниска предавка по нанадолнище. В противен случай по-добре е да отбиете и да спрете.
Нека моторът продължи да работи, освен ако охлаждащата течност не е напълно изтекла на асфалта. Ако се е стигнало до там, изгасете бързо колата.
Уверете се, че вентилаторната перка все още е в действие – може и да е спряла, трябва да знаете дали това е така.
Не си позволявайте да отваряте капака на съда с охладителна течност, поне докато температурата не спадне.

След възникване на повредата, информирайте вашите майстори, за да възстановят нещата в първоначалния им вид и отново да се радвате на безпроблемно шофиране.