Слънчеви системи: 5 важни въпроса, които трябва да съобразим при поставянето им

1
151
Добави коментар
clashbade
clashbade

Слънчевата енергия предоставя свободен достъп и можем да черпим от нея с помощта на икономичните и природосъобразни соларни системи

 

Едва ли е нужно да ви убеждаваме в предимствата на съвременните слънчеви системи, които ви осигуряват безпрепятствен достъп до свободния източник на енергия. Ако вече сте взели своето правилно решение, тепърва ще черпите от благата, благодарение на икономичните и природосъобразни съоръжения.

 

Независимо дали ще ги инсталирате върху къщата си за постоянно местоживеене или на вилата, която използвате през уикенда, вие сте направили отличен избор.

 

Ето някои важни въпроси, които трябва да съобразите:

 

Ориентацията на покрива
 

За да постигнете максимален добив на слънчева енергия, трябва да обърнете внимание на покрива си и на къде е ориентиран той. Препоръчително е да бъде от страната, която се грее през повечето време. Това обикновено означава, че той е обърнат на юг. Ако се доверите на специалисти обаче, високи резултати може да получите и при източно или западно разположение на покрива на дома. Добре е да знаете, че външните температури са по-високи следобед, което покачва и коефициента на поглъщане в посока на запад.
 

Специални покрития
 

Колекторите имат защита от замръзване през студените дни, стига движението на топлина от бойлера към тях, да е обърнато. Необходима е също и точна настройка на температурата от контролиращия механизъм.
 

Рискове могат да съществуват и в горещините, особено ако конструкциите не са проектирани по специален начин, така че да не се надвишава прекалено температурата им. Може би специално термосоларно покритие би било излишно, но това е въпрос, който трябва да бъде обсъден при професионалната консултация.
 

Пускане в експлоатация
 

То изисква някакво технологично време, но може да е доста кратко, в зависимост от избрания модел слънчеви системи. Ако се налагат повече дейности по обслужването и монтирането, това може и да се случи в рамките на половин ден.
 

Колко е животът на соларната система
 

Системата работи перфектно, ако се поддържа редовно и се експлоатира правилно. При тези условия тя може да функционира за срок от поне 20 години. Важни фактори тук са да бъде инсталирана от експерти в областта, както и сервизирането й да е на ниво. Висококачествените компоненти също не са за подценяване – те определено удължават живота й.          
 

Представлява ли проблем мрачното време
 

Бъдете спокойни, ще успявате да отоплявате водата си дори в мрачно време, макар и не толкова силно. Количеството на енергия е съществено през летните месеци, но колекторите използват не само пряка слънчева радиация, а също и дифузна светлина за генериране на енергия.    
 

Различни модели слънчеви системи от Германов Пайп. Топла вода през цялата година, без досадните бойлери…