УСПЕХ и РЕКОРД: Стотен полет за СпейсЕкс, шеста мисия на една и съща ракета, 58 спътника Старлинк и 3 Скайсат в орбита!

1
133
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешното успешно изстрелване. Photo credit : SpaceX

18 август 2020 г. 18:20 ч.

Светослав Александров. Днес, 18-ти август 2020-та, е поредният исторически ден за СпейсЕкс. Компанията на Илон Мъск отбеляза стотния полет на ракета от серията „Фолкън“. Освен това за пръв път една и съща първа ракетна степен летя шестратно и се върна шесткратно – нов рекорд по възвръщаемост! Един от специалните кораби за захващане на компонентите на обтекателите улови една от двете половини във въздуха посредством мрежа, докато другата половина извърши меко приводняване в океана. 

Както съобщава уебсайтът Спейсфлайт Инсайдър, днешният полет бе стотен за СпейсЕкс, откакто компанията отбеляза своето дебютно изстрелване на ракета „Фолкън 1“ през 2006 година. Тогава мисията завърши с провал на 33-тата секунда поради повреда на двигателя на първата степен. Малцина вярваха, че Мъск ще се съвземе – и никой не можеше да предположи, че десетилетие и половина по-късно той ще се превърне в световен лидер в космонавтиката. И така до ден днешен, когато са изпълнени мисиите на общо 100 ракети „Фолкън 1“, „Фолкън 9“ и „Фолкън Хеви“. 

В хода на днешната мисия бе постигнат нов световен рекорд по възвръщаемост – за пръв път степен на орбитална ракета летя шесткратно и се завърна на Земята шесткратно. Да, има много критици към усилията на Мъск да направи ракетите си за многократно ползване. Един от тях, естествено, е шефът на Роскосмос Дмитрий Рогозин, който смята, че успехите на СпейсЕкс се дължат на дъмпинг, а не на възвръщаемост. Но ако реакцията му е в стил „гроздето е кисело“, подобни критики има и в САЩ. Конкуретната компания Юнайтед Лонч Алайънс заявява (източник), че за да има икономически смисъл от възвръщаемостта, всяка ракета трябва да лети по десет пъти. СпейсЕкс е на път да изпълни това – след завръщането на първата степен на „Фолкън 9“ след днешната мисия, тя ще бъде приготвена за седмото си изстрелване.

Кадър от днешното успешно връщане на половина от обтекател. Photo credit : SpaceX

И така, няколко кратки факта за днешния полет: излитането на „Фолкън 9“ бе факт в 17:31 ч. българско време. Две минути и 33 секунди по-късно първата степен изключи двигателите си и бе отделена. Около осем минути след началото на полета тя извърши кацане върху роботизираната платформа „Разбира се, че все още те обичам“. На деветата минута, след успешното достигане на орбита, се изключи двигателят на втората степен.

Трите спътника „Скайсат“ на частната компания Планет Лабс бяха освободени на 12-тата и 13-тата минута от началото на мисията. Комплексът с 58 сателита „Старлинк“ се отдели на 45-тата минута. С това полетът завърши с категоричен успех. 

Запис от днешния полет: Youtube връзка

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/