Няма проблеми с херметичността на МКС

1
148
Добави коментар
redbul80
redbul80

Международната космическа станция – общ вид. Photo credit: NASA

25 август 2020 г. 17:30 ч.

Светослав Александров. След като екипажът на Международната космическа станция, състоящ се от Иван Вагнер, Анатолий Иванишин (Роскосмос) и Крис Кесиди (САЩ), престоя през уикенда в руския модул „Звезда“ с цел диагностика на станцията, днес изолацията бе прекратена. 

Съгласно лаконично съобщение, публикувано на страниците на Роскосмос, няма никакви проблеми с херметичността на „проверяемите“ модули на МКС. 

Липсата на проблем изненадва мнозина – все пак преди броени дни руските медии оповестиха, че на американския сегмент на МКС е констатиран теч. Течът, така ни беше съобщено, е бил установен още в края на 2019-та година – и то посредством руските датчици на станцията. 

Съвсем естествено информацията беше раздухана от руските медии – че този път американците са тези, които са се продънили, че руснаците отново героично ще спасяват МКС и че екипажът заедно с астронавта на НАСА ще бъде изолиран в руския модул „Звезда“ – защото там е сигурно и не тече. 

Но днес, след като тази принудителна изолация е приключила, вече знаем, че американските модули на орбиталната станция са изправни. Нещо повече – съгласно публикация в Интерфакс, която се позовава на Сергей Крикальов, директора на Роскосмос по пилотираната програма, руската космическа агенция вече допуска, че ако има проблем, той може и да е в руския сегмент на МКС. 

„Беше направена нездравословна спекулация относно разхерметизирането на станцията, в която определиха американците за виновни. Фактически никой нищо не знае все още. Просто има желязно правило, че няма значение кой люк се затваря, екипажът трябва да се намира от тази страна, към която е скачен корабът“, изкоментира Крикальов и с това поясни защо екипажът е бил изолиран в руския сегмент – от тази страна има скачен кораб „Союз“, служещ за спасителна лодка. 

Възможно е да не съществува никакъв проблем, а просто руските датчици да са отчели спад в налягането поради нормални причини, например заради работата на системите за регенерация на въздух. „Ето защо да се говори за теч, било то наш или американски, е твърде рано“, категоричен е Крикальов.

Напомням на читателите, че предният път, когато имаше теч на станцията, бе през 2018-та година и тогава проблемът бе локализиран на руски кораб „Союз“. Появиха се множество спекулации относно това кой е пробил кораба, като се прокраднаха дори предположения, че американски астронавт с психологични проблеми е направил саботаж. 

Днес обаче водещата теория е, че „пробойната е била направена случайно без зла умисъл“ по време на наземната подготовката – или поне така твърдят журналистите от Интерфакс, позовавайки се на собствени източници в ракетно-космическия отрасъл.

До ден днешен Роскосмос отказва да разсекрети резултатите от проведеното разследване. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/