Виртуална кръгла маса дискутира бъдещето на отвореното банкиране и влиянието на COVID-19 върху него

1
143
Добави коментар
teenews.eu
teenews.eu

 

В международното събитие ще вземат участие финтех експерти от няколко държави. Видеозапис от дискусията ще бъде достъпен безплатно онлайн

 

Банките започват да гледат на отвореното банкиране (open banking) като на нова възможност, финансовата индустрия не е била неподготвена за промените и има сериозни традиции във внедряването на иновации, а смяната на поколенията ще изисква и различна визия за парите. Това са някои от темите, които ще бъдат засегнати на първата по рода си Виртуалната кръгла маса на тема „Банковите иновации във време на пандемия – мисията е възможна“, която ще бъде организирана онлайн от българската софтуерна компания Сирма. Компанията е разпознаваема като глобален доставчик на банкови системи, собствени банкови разработки и консултантски услуги за финансовата индустрия.

 

Виртуалната кръгла маса ще се излъчи на 3 септември, от 13:00 до 14:00 ч. и ще бъде достъпна за сваляне след това. Регистрирайте се тук.

 

Сред дискутираните въпроси ще бъдат също: как дигитализацията и другите разрушителни тенденции променят света на финансите, как влияе пандемията на сектора и дали тя може да бъде използвана като двигател, който да ускори промените в бранша. В дискусията ще вземат участие Фабрис Гутеброуз, управляващ директор на S&G Technology Services, Джон Шлезингер, Главен корпоративен архитект на Temenos, Радостина Георгиева, Технически консултант за банковата индутрия в S&G Technology Services и други експерти.

 

„Не е коректно да казваме, че финансовата индустрия е била неподготвена за новите предизвикателства на отвореното банкиране. Финансовият сектор има богата история на ранно внедряване, когато става въпрос за нови технологии. Лесно е да забравим, че услуги като ATM апаратите и кредитните карти, които днес са важна част от структурата на банкирането, преди време бяха радикални иновации“ – убедена е Радостина Георгиева, според която картовите организации в миналото са били своеобразни финтех компании. Тя ще засегне темата и по време на предстоящата кръгла маса.

 

Фабрис Гутеброуз от своя страна напомня, че отвореното банкиране и PSD2 първоначално са възприемани като въпрос на съвместимост, а след като такава е постигната, банките са започнали да гледат на тях като на възможност. „Някои банки установиха, че отвореното банкиране може да бъде използвано в тяхна полза чрез запазване на контрола върху веригата на добавена стойност, докато разширяват обхвата й“ – добавя експертът, според когото банковите клонове са били „ходещи мъртъвци“ още от седемдесетте години на миналия век, но пандемията с COVID-19 е спомогнала масовата публика да забележи това.

 

Видеозапис от цялата дискусия ще бъде достъпен след 10 септември тук.