Батерии за лодка за захранка

1
232
Добави коментар
d_b_g_
d_b_g_

Едно от най- важните неща, които човек трябва да обмисли добре при покупката на лодка е батерията. Дори да имате и най- хубавата, най- скъпата, с най- много екстри лодка за разпъване, то тя е излишна, ако ви прави компания на брега. Често се случва след 5-6 вкарвания на корабчето сензорът за батерияа да светне червено и след това да трябва да замятате въдицата си по добрия стар начин. Друг злощастен сценарии, който доста собственици на лодки с дистанционно са преживели е край на сезона- край на батерията. Да, точно така имате лодка на един сезон, която няма търпение да дойде следващия, но батерията вече е на друго мнения и я изпращате да зимува в кофата за боклук. Защо се получава това?

Какво при всеки вид електроника имаме различни видове предимства и недостатъци на различните видове батерии. Сега ще разгледаме всички видове батерии за корабчета за разпъване на пазара с техните плюсове и минуси.

Най- разпространените са оловните батерии. С тях са се родили не една или две самоделки. Плюсовете има са: всъщност, той е един- ниска цена. Минусите са: тежки са, обемни, едносезонки. Или обяснено като за жена ми: в голям обем и тегло събират малко ток, ама са на добра цена. Битува мит, че колкото една лодка е по- голяма, толкова е и по- стабилна. Всъщност, стабилността е въпрос на добре изчислена аквадинамика. А масово големите лодки са направени големи, за да могат да си носят тежките и обемни оловни батерии. Парадоксално е как лодки за над 2000 са с оловни батерии. Или казано накратко все едно да си купите порше на метан. Няма какво повече да кажа тук.Литиеви или литиеви-полимерни батерии. Слагам ги в една точка тъй като те са почти еднакви. Което и от двете да ползвате няма да сгрешите. Минуси: висока цена. И спираме до тук с недостатъците. Плюсовете: в малък обем и ниско тегло- много ток. Правил съм тестове с оловна и литиева батерия с еднакъв ампераж и волтаж. Литиевата издържа доста повече, което може да се отчете като странен феномен при положение, че параметрите са еднакви.

Това са основните видове батерии, които се използват при радиоуправляемите лодки за захранка. Разбира се, има и други, но те са все още бъдещи разработки и не са на масовия пазар.

Нещо, което добре би паснало като заключение на размислите ми по- горе е виц от зората на мобилните телефони. тогава, когато колкото по- малък по- добре. Та вицът е следния; не е важно колко ти е голям телегонът, важно е колко ти държи батерията. Та, колеги…не е важно колко ви е голяма лодката, а е важна батерията й.