Добрият партньор

1
110
Добави коментар
NoviniteBG
NoviniteBG

ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“

Икономическият смисъл на чуждите инвестиции е отдавна коментирана тема в България. През последните години редица региони в страната се съживиха и успяха да открият устойчиви решения на проблемите с високата безработица и липсата на перспектива благодарение на доброто партньорство между местните власти и големи компании-инвеститори. Това сътрудничество често носи и солидна добавена стойност за местните общности, която рядко се обсъжда, но е от решаващо значение за подобряване на живота на хората.

С население от малко над 12 000 души град Гълъбово е добър пример какво може да означава за местните общности присъствието на чуждестранни инвеститори. Една от най-големите чужди компании в региона е ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“, която има значителен принос за местната и националната икономика, като произвежда около 10% от електричеството, необходимо за вътрешния енергиен пазар. Освен това ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ е сред най-модерните и екологични съоръжения от подобен вид на Балканите и дава работа на повече от 500 високо квалифицирани специалисти в областта на енергетиката.

Социалното значение от нейното присъствие в региона също е впечатляващо. От години община Гълъбово има Споразумение за социални инвестиции с компанията, по силата на което централата инвестира ежегодно 500 000 лв. в проекти в подкрепа на местната общност. Само през последните осем години „КонтурГлобал“ е инвестирала над 4 млн. лева в десетки социални проекти, насочени към подобряване условията на живот в общината. С осигурените от „КонтурГлобал Марица Изток 3“ средства бяха модернизирани сградите и дворовете на двете детски градини в града – „Радост“ и „Наталия“. Изцяло обновена беше пострадалата от наводнение Спортна зала „Енергетик“, която след направените подобрения за близо 700 000 лева вече е домакин на регионални, национални и международни спортни събития, както и на единствените по рода си Спортни игри за хора с увреждания, които отново се спонсорират от „КонтурГлобал Марица Изток 3“.

Отново благодарение на компанията хората на Гълъбово вече разполагат с изцяло нов парк „Езерото“, изграден в близост до язовир „Розов кладенец“. Освен с алеите за отдих той привлича местните жители и с двете си обезопасени игрища, където могат да се практикуват мини футбол, волейбол, бадминтон и различни плажни спортове. Атрактивна придобивка за града е и Спортен комплекс „Енергия“, също изграден по проект, изцяло финансиран от ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“. Той се простира на площ около 1800 кв. м и неговата площадка за стрийт фитнес и комбинираното игрище за бадминтон и тенис на маса са средище за десетки младежи от Гълъбово и околните населени места.

„Щастливи сме, че ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3″ има възможността да подпомогне развитието на региона. Продължаваме да се придържаме към европейските практики за безопасност и отговорно да пазим околната среда. Ще продължим да оказваме подкрепа на Гълъбово със социалните си програми, за да може общината да гарантира едно по-добро утре за бъдещите поколения“, заяви изпълнителният директор на „КонтурГлобал Марица Изток 3“ Красимир Ненов.

Като част от усилията, насочени към младите хора в региона, „КонтурГлобал Марица Изток 3“ подкрепя дългосрочно Професионалната гимназия по енергетика и електротехника в града. Компанията е първият изцяло корпоративен спонсор на помощник-учител по английски език по международната програма за образователен обмен „Фулбрайт“ в България. С нейна помощ през последните пет години децата на Гълъбово имаха възможност да изучават английски език с двама американски помощник-учители – Нина Мацумото и Кийгън Скот, благодарението на което подобриха значително успеха и езиковите си умения. Освен това представители на централата често изнасят лекции в Професионалната гимназия по енергетика на теми, свързани с екологията, с топлоенергията, безопасността и др. Неведнъж гимназистите са имали възможност да се запознаят с практическите аспекти на избраната от тях професия, а експерти от централата прокарват важната нишка между образованието и реалната практика.

Освен за добрата социална атмосфера в самия град компанията помага и на хората в околните села – Обручище, Медникарово и Искрица. През годините са направени цялостни ремонти на сградите на две от кметствата, цялостно реновирана е здравната служба и сградата на полудневната подготвителна група в Медникарово, Искрица се радва на нов площад, изградени са нови детски площадки за игра, стрийт фитнес, модерна закрита автобусна спирка.

В края на 2019 г. „КонтурГлобал Марица Изток 3“ обнови изцяло и двора на Дома за възрастни хора в Гълъбово, като осигури богато озеленяване, нови настилки, пейки за отдих, маси за игра на шах и табла, беседка за обитателите на дома.

С избухването на световната пандемия от COVID-19 компанията насочи вниманието си и към лечебните заведения в региона. В началото на пандемията „КонтурГлобал Марица Изток 3“ дари 100 000 лева на фонд „Обединени срещу КОВИД-19“, като с част от тези средства бе подпомогната именно болницата в Гълъбово, която е единственото пълноценно работещо лечебно заведение в района на комплекса „Марица изток“. В допълнение до края на месец август централата ще осигури на лечебното заведение и допълнителни предпазни маски, костюми, ръкавици, дезинфектанти и бързи тестове. През октомври се очаква да пристигне и изключително необходима медицинска апаратура, която лекарите ще могат да използват в битката срещу коронавируса – 5 мултипараметрични монитора за интензивно лечение и реанимация на пациенти, както и 1 мобилен рентген за графии на бял дроб.

„Истинската перспектива за по-бързо справяне с епидемията се състои в нашите обединени сили. Подаваме ръка на болницата в Гълъбово, съзнавайки, че медиците там имат нужда от материална помощ, която да повиши стандартите на грижата за болните, а медицинските работници да са в състояние да посрещат уверено предизвикателствата, пред които са изправени“, коментира Надя Синигерска-Бохорова, мениджър „Корпоративна социална отговорност и устойчиво развитие“ в ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“.

През 2020 г. Гълъбово навършва 51 години от обявяването си за град, а перспективите за добро качество на живот на местното население остават силно преплетени с отговорността на големите инвеститори в региона. За местната власт те продължават да са добри партньори с ключов принос за развитието на региона. За местните хора са нещо повече – близки приятели с чувствителност към проблемите им и възможности за тяхното решаване.

(СН)