Маслено дърво, козметичното чудо на Африка и супер храната за кожата – карите!

1
166
Добави коментар
kdecheva
kdecheva

Карите (Butyrospermum parkii) е вековно широколистно дърво,  представител на семейство Илипе (Sapotaceae), което  расте естествено в дивата природа в сухия пояс на саваната в Западна Африка. Разпростира се  от Сенегал на запад до Судан на изток и в подножието на етиопските планини. Среща се в 21 държави от африканския континент – Бенин, Буркина Фасо, Камерун, Централноафриканска република, Чад, Етиопия, Еритрея, Гана, Гвинея Бисау, Кот д’Ивоар, Мали, Нигер, Нигерия, Сенегал, Сиера Леоне, Южен Судан, Судан, Того, Уганда, Демократична република Конго, Кения и Гвинея.

Първоначално  дървото е било класифицирано в рода Butyrospermum, което означава „маслено семе“. Името на вида parkii  е дадено от шотландския изследовател Mungo Park, докато проучвал Сенегал. Шотландският произход на Парк е отразен в английската дума shea, с окончателно -ea. В Мали, на езика Бамбара  нарича „Shíyiri“, което римува с  „tea“.

На езика Wolof, който се говори в Сенегал е наречено  с думата  ghariti, която  произлиза от френската дума,  karité. Среща се още под наименованията – ший (шеа).

На езика“Хауса“(присъщ за народа хауса, една от най-големите етнически групи в Централна Африка) дървото се нарича Каде или Каданя. Там плодовете му са толкова употребявани в кулинарията и в етно традициите на кралство Дагомба в северна Гана, че град Тамале  получава името  „Tama-yile“, което означава „Дом на ядките от ший“

На други места е познато е и като „Маслено дърво“.

Най-старите доказателства за производство на масло от карите досега са открити върху керамика в  селото Сауга в Буркина Фасо. Върху нея е нарисувано изображение, което показва производство на масло от шиий. Находката е датирана от 14 век.

Плодът на дървото карите се състои от тънка, тръпчива, питателна пулпа с големи и  богати на масло семена.  Започва да дава първите си плодове между 10 и  15 годишна възраст, но е се използва пълноценно за добив на масло от семената след  20г. Произвежда ядки до 200 години. Плодовете наподобяват големи сливи и отнемат 4 до 6 месеца, за да узреят. Средният добив е от 15 до 20 кг. от едно дърво, като оптималното количество от някои дървета е до 45 килограма. Всеки килограм плод дава приблизително 400 г сухи семена.

 

От дървото се произвежда масло, което се счита за козметичното чудо на Африка. Окачествено е като  „супер храна за кожата”. Получава се  от ядките и е богато е на витамините А, Е и F. Също така предлага UV защита със слънцезащитен фактор между 6 и 10 и снабдява кожата с основни мастни киселини и хранителните вещества, необходими за образуването на колаген.

Маслото от се състои от пет основни мастни киселини: палмитинова, стеаринова, олеинова, линолова и арахидова, като от  85 до 90% от състава на мастните киселини са стеаринова и олеинова киселини. Относителният дял на тези две мастни киселини влияе върху консистенцията на масло от карите. Стеариновата киселина му придава твърда консистенция, докато олеиновата киселина влияе върху това колко меко или твърдо е маслото от карите в зависимост от околната температура.

Ползи от маслото от карите

хидратира кожата има противовъзпалителни свойства помага за лечение на акне изглажда кожата – спомага за естественото образуване на колаген в кожата при дългосрочна употреба омекотява на кожата и за намалява появата на бръчки

В Европа маслото се използва най-вече  като омекотител в козметиката и рядко в храната. В цяла Африка се използва широко за храна, е основен източник на хранителни мазнини и за лечение. В Буркина Фасо по пазарите и автогарите може да се натъкнете на т  сандвичи  с пържени гъсеници от богатите на протеини гъсеници на молеца, които се хранят само с листа от ший. Те могат да се консумират сурови, сушени или пържени.

В Гана и Нигерия маслото от карите е основна съставка за приготвянето на африканския черен сапун.  

Маслото от карите се използва само външно.  В случай на  алергия към ядки, непременно се прави  тест преди употреба.