7 въпроса при закупуване на POS софтуер за ресторант

2
206
Добави коментар
Eltrade
Eltrade

Добрата POS система заема централно място в развитието на успешен бизнес. За да изберете максимално ефективно решение, трябва да обмислите добре всички операции и процеси, които управлявате.

Предлагаме ви няколко полезни съвети от нашите експерти, които могат да ви помогнат при избора на най-подходящата система за управление на ресторанти, кафенета и заведения за бързо хранене.

Ето седем задължителни въпроса, които трябва да си зададете преди да закупите POS софтуер за вашето заведение:

1. Кои функционалности са ключови за моя бизнес?

POS системите са много повече от касово работно място, на което се извършват плащания. Те могат да оптимизират редица процеси – управление на складови наличности, въвеждане на артикули, извършване на ревизии и дори създаване на рецепти. Разнообразието от функционалности прави избора на подходяща POS система трудно решение, затова помислете добре кои от тях са най-подходящи за бизнеса ви. Само така ще изберете решение, което отговаря на вашите текущи нужди.

2. Предназначено ли е конкретното решение специално за ресторанти?

На пазара има голямо разнообразие от POS софтуери, но малко от тях са „по мярката“ на всеки бизнес. Въпреки че някои могат да се адаптират към нуждите на ресторанти и заведения, не всички отговарят на техните специфики. Уверете се, че сте избрали POS система, разработена специално за вашата индустрия. Решението, което е създадено за ресторанти, ще ви позволи лесно да изпълнявате ключови ежедневни задачи, като добавяне/премахване на съставки от ястие, продажба на комбинирани менюта, изпращане на поръчки направо в кухнята, свързване с мобилни POS устройства, визуализиране разположението на масите на POS терминал и др.

3. Решението бързо и надеждно ли е?

Успехът на ресторантьорския бизнес се основава на два ключови фактора – качество и бързина. Затова, когато проучвате софтуерни решения, не забравяйте следните въпроси:

Дали интерфейсът му е интуитивен и може ли да се персонализира за нуждите на ресторанта и персонала?
Какви функционалности, улесняващи процеса на работа предлага?
Могат ли да се отварят няколко клиентски сметки едновременно?
Могат ли да се създават рецепти и комбинирани менюта?
Какви отчети може да осигури системата?
Могат ли автоматично да се препращат бележки към принтерите в бара или кухнята?
Могат ли да се правят детайлни справки за продажби по сервитьори, складови наличности, часово натоварване и др.?

На тези и много други въпроси трябва да си отговорите, преди да прецените дали този софтуер е подходящ за вашия ресторант.

4. Каква е инвестицията?

Първоначално една нова POS система може да натовари бюджета ви, но в дългосрочен план ще се изплати многократно. Някои доставчици предлагат софтуера на абонаментен принцип срещу достъпни месечни такси. Предимството на този вариант е, че винаги може да разчитате на последната версия на продукта, която се ъпдейтва автоматично.

Преди да изберете опцията с най-ниска цена, проверете дали можете да постигнете възвращаемост на инвестицията си. Когато анализирате евентуалната ефективност на системата, не забравяйте да разгледате няколко фактора, включително:

Време за обучение на персонала. За ресторантьорския бизнес текучеството на персонал е често явление. Затова изборът на интуитивна POS система ще ви помогне по-бързо и лесно да обучавате нови служители, което само по-себе си ще ви спести време и разходи.

Без разхищение на продукти. Ако решението включва инструменти за планиране на използваните суровини, можете точно да определите количеството ястия за приготвяне.

Лоялност. Позволява ли системата да издавате карти за лоялност и да изпращате на клиентите целеви оферти и кампании, което може да ви помогне да увеличите повторните посещения.

5. Доставчикът надежден ли е?

При избора на нова POS система помислете за репутацията на компанията, която е разработчик и доставчик на софтуера. Бъдете предпазливи към нови доставчици на технологии. Софтуер, за който няма никакви отзиви, не трябва непременно да бъде дискредитиран, но трябва да сте наясно, че поемате риск. Съветваме ви да изберете компания с доказан опит,  на която ще можете да разчитате да ви предоставя поддръжка и актуализации, когато имате нужда от тях.

6. Мога ли да се запозная с отзиви от ваши клиенти?

Когато чете рекламна брошура, човек остава с впечатлението, че софтуерното решение може всичко, гъвкаво е, богато на функционалности, лесно за употреба и още много други позитиви.  

Когато правите избор, запознайте се с опита на други клиенти, прочетете статии за приложението на продукта в конкретна фирма,  може дори да се свържете с някой клиент, за да го попитате за мнението му, за да научите от първа ръка как работи системата.

7. Какво става, когато бизнесът расте?

Мечтата на всеки собственик на ресторант е да развие бизнеса си: да увеличи броя на клиентите, да разшири площта с външна градина, да отвори няколко обекта, да изгради верига.

Когато избирате нова система, уверете се, че можете лесно да добавяте нови POS работни места и да отваряте нови обекти с минимално усилие. Правилният избор ще ви позволи да растете, като лесно интегрирате бизнеса си към софтуерните решения на вашите партньори. Например – решавате да разширите услугата за доставка по домовете чрез партньорство с трета страна, какво ще стане, ако вашият софтуер не може да се интегрира в приложението за доставка?

Когато обмисляте инвестиции в нови технологични решения, не забравяйте, че POS системата е дългосрочна инвестиция, която ще се развива заедно с вашия бизнес.

Вижте какви решения за ресторанти и заведения предлага „Елтрейд“  >>