Всичко за колагена

1
107
Добави коментар
maskk
maskk

Колагенът е протеин, известен със своите разкрасяващи качества. Той е отговорен за поддържането на структурата на кожата, сухожилията и връзките, както и за здравето накостната система. С напредването на възрастта, телата ни започват да произвеждат по-малко колаген и ние започваме да мислим захранителни добавки. Научете повече за ползите и страничните ефекти от приемането на колаген, за храните, които засилват производството му в нашето тяло, кои са рисковите групи, както и много други отговори на вашите въпроси.

 

Видове колаген и тяхната функция

В телата ни съдържат 16 вида колаген, от които основните са тип I, II, III и IV. Колагенът тип I, който представлява около 90% от производството на колаген в нашето тяло, има ролята да поддържа структурата на кожата, костите, зъбите и съединителните тъкани. Други функции, изпълнявани от различните видове колаген, включват поддържането на структурата на артериите,мускулите и органите. Ако хвърлим един поглед към произхода на думата „колаген“ – от гръцкото„kolla“, което означава „лепило“, можем да направим извода, че колагенът, точно като лепило, придържа всичко заедно в нашето тяло, осигурявайки структура.

Колаген Тип IКолаген Тип IIКолаген Тип III
Най-разпространенПо-малко разпространенРазпространен
Съдържа се кожата, косата, ноктите, сухожилията, зъбите, свързващите тъканиСъдържа се в стави и хрущялите.Основеният компонент на кожата, белите дробове и стените на кръвоносните съдове, заедно с колаген тип I
За еластичност на кожта и здрави костиЗа еластичност на кожата и забавяне признаците на стареенеЗа здрава кожа, нокти и стави.
Храни, които подпомагат производството на колаген

Ако искате да увеличите производството на колаген в тялото си, първото нещо, което трябва да вземете предвид, е начинът на хранене. Диетата ни оказва огромно влияние върху производствотона колаген.Д-р Райна Стоянова, диетолог и специалист в Топ Форма споделя: В резултат от непълноценно хранене най-често се случва хората да страдат от липса на аминокиселини, необхдоими за изграждане на колагена. Диета, изпълнена със захар и рафинирани въглехидрати,се счита за една от основните причини за дефицит на колаген. Аминокиселината пролин играе изключително важна роля в процеса на синтез на колаген. Костният бульон, месото, рибата и белтъците са чудесни нейни източници. Можете да започнете, като направите костен бульон и го използвате във всякакви рецепти като супи, яхнии и сосове – това едновременно ще придаде ароматен вкус и ще помогне на тялото ви да синтезира колаген. При вегани или вегетарианци, увеличаването на производството на колаген може да е малко предизвикателно, но напълно възможно с помощта на витамини и минерали. Проучванията показват *, че витамин С е изключително важен, когато става въпрос за подпомагане на производството на колаген. Уверете се, че консумирате достатъчно цитрусови плодове като портокали и грейпфрут, както и зеленчуци като домати и чушки. Чесънът е чудесен източник на сяра, която е ключов минерал при производството на колаген. Проучванията показват, че витамин А може да стимулира производството на колаген при възрастни хора. Колаген се синтезира при консумация на говеждо месо, черен дроб от треска и растителни източници като моркови и сладки картофи. Диета, бедна на хранителни вещества, оказва огромно влияние върху производството на колаген, ефектът от тези храни може да бъде подсилен чрез намаляване на захарта и рафинираните въглехидрати.
Неправилното хранене е сред основните причини за бързото стареене на организма. Промяната в храненето е от изключително значение ако искаме да изглеждаме и да се чувстваме по-млади. Режимите на Топ Форма ви гарантират разнообразие от ценни хранителни вещества, които ще се погрижат за вашето здраве и външен вид. Разберете повече за нашите програми и какво включват тук >>

 

Факторите, които намаляват производството на колаген

Известно е, че с напредването на възрастта телата ни започват да произвеждат по-малко колаген. Това обаче не е единственият фактор, който може да понижи нивата му в организма. Дефицитът на витамин С също е свързан с намалено производство на колаген. Изследвания с фибробластни клетки ин витро показват, че колагенът е зависим от витамин С, който стимулира производството му. Научно доказано е, че витамин С подпомага предотвратяването и подобряването на симптомите, свързани с проблеми на кожата, като слънчеви изгаряния, прекомерно образуване на белези, бавно възстановяване на рани, хиперпигментация и образуване на бръчки. Ако искаме да си подсигурим по-добро производство на колаген, важно е да се уврерим, че предоставяме на тялото си нужното количество витамин С. Захарта и рафинираните въглехидрати са друг фактор, който уврежда колагена – твърде много захар може да предизвика процеса на гликиране, което води до преждевременно стареене. Пушенето също може да навреди на производството на колаген – никотинът причинява свиване на кръвоносните съдове, което води до намален кръвен поток. Пушенето може да ускори процеса на стареене на кожата и да доведе до бръчки, сухота и обезцветяване. Прекомерното излагане на ултравиолетови лъчи също може да причини увреждане на колагена и еластина, което прави защитата от слънце от съществено значение. Друга причина за увредения колаген са редица автоимунни заболявания, при които имунната система на организма случайно атакува здравата тъкан.

Дехидратацията  е една от основните причини за загуба на еластичността на кожата и появата на бръчки.  Водата помага на мускулите да работят нормално и ниспасява и от увисналата кожа– свитите клетки се „поддържат“ от водата, която опъва кожата и я прави чиста, здрава  и еластична. Препоръчително е да пиете средно по литър и половина или 8 чаши (200 мл.) вода дневно. Количеството вода трябва да се увеличи и ако спортувате активно или времето е много горещо и сухо.

 

Признаци на намалено производство на колаген

Имайки предвид, че колагенът е отговорен за подържането на структурата и здравината на кожата, външният ни вид е зависим от неговия синтез. Когато производството на колаген е намалено, можем да забележим признаци като бръчки, целулит, увредена коса, болки в мускулите и ставите.

 

Ползите от приема на хранителни добавки с колаген

Добавките с колаген са добре рекламирани продукти, които твърдят, че подобряват външния вид на кожата и косата, здравето на костите, здравето на червата, както и облекчават болките в ставите и дори подобряват здравето на сърцето. Докато някои от тези изброени предимства са научно доказани, за други все още има малко или не достатъчно изследвания, които да подкрепят тяхната ефективност. Многобройни проучвания показват, че добавките могат да подобрят кожни проблеми като сухота и набръчкване чрез увеличаване на проколаген тип I, както и други протеини като фибрилин и еластин. Проучванията* показват, че хранителните добавки с колаген могат да действат антивъзпалително при състояния като атопичен дерматит (екзема). Въпреки това, противно на твърденията, добавките с колаген нямат научно доказан ефект при лечението на акне. Добавките с колаген се използват широко за лечение на симптомите на остеоартрит, понеже доказано намаляват сковаността и болките в ставите.Няма обаче достатъчно доказателства в подкрепа на факта, че добавките с колаген могат да подобрят здравето на червата, сърцето или мозъка.

 

Препоръчителната доза на колаген

Подходящата доза, както и продължителността на курса трябва да се определят от специалист. Точната доза зависи от вида на колагена и целите на курса с хранителни добавки с колаген. Например, по-малки дози от 2,5-10 * г се използват за подобряване на кожни проблеми като бръчки и сухота, а по-големи дози от 10 g – за подобряване на симптомите на остеоартрит.

 

Странични ефекти на хранителните добавки с колаген

Добавките с колаген се понасят добре от здравите хора. Въпреки това, за да се избегнат страничните ефекти, човек трябва да вземе информирани решения относно дозировката и продукта след консултация с лекар. Продуктът трябва да е тестван и избран в зависимост от вашето здравословното състояние и непоносимости . Много от добавките с колаген съдържат алергени като яйца, риба и други морски източници. Страничните ефекти могат да включват неприятен вкус в устата, дискомфорт в стомаха и диария.

 

Добавки с колаген и бременност

По време на бременността си, много жени са склонни да предприемат мерки за повишаване на еластичността на кожата си, за да предотвратят стриите след раждането. Тъй като няма достатъчно доказателства, че добавките с колаген са безопасни за майката и плода, много лекари остават скептични относно тяхната употреба.Най-безопасният начин да повишите еластичността на кожата и да се уверите, че плодът е здрав, е чрез поддържане на здравословна диета и използване на естествени масла за бременни жени.

 

Често задавани въпроси

Колко вида колаген съществуват?

Нашето тяло произвежда около 16 вида колаген, като всеки от тях е отговорен за определена функция. Основният тип е I, който представлява около 90% от количеството на колаген в тялото ни и поддържа структурата на кожата, костите, зъбите, сухожилията и съединителната тъкан.

Какво прави колагенът за нашето тяло?

Колагенът е протеинът, отговорен за поддържането на структурта на кожата, костите, сухожилията и връзките, както и за структурата на органите, мускулите и артериите.

Кои са признаците на ниско производство на колаген?

Симптомите включват бръчки, целулит, увредена коса, болки в мускулите и болки в ставите. Това е начинът, по който тялото ни показва, че производството на колаген е увредено.

Кои са факторите, които влияят върху синтеза на колаген?

Има няколко фактора, които могат да повлияят и да увредят производството на колаген. Докато факторът на стареене е естествено явление, което е извън нашия контрол, други са напълно обратими и можем да предприемем мерки за тяхното изменение. Пушенето, недостига на витамин С, прекомерното излагане на ултравиолетови лъчи, диетата, бедна на хранителни вещества и богата на захар и рафинирани въглехидрати са примери за такива.

Какви храни засилват производството на колаген?

Диета, богата на аминокиселини, витамини и минерали като пролин, витамин С, хлорофил и мед,може да увеличи производството на колаген в тялото ни. Ето защо е изключително важно да се уверим, че диетата ни е разнообразна и съдържа храни като костен бульон, черен дроб, листни зеленчуци, боб и ядки, домати, чушки и цитрусови плодове.

Какви са ползите от приемането на хранителни добавки с колаген?

Въпреки че има научни изследвания, които показват, че добавките с колаген могат да подобрят здравето на костите и кожните проблеми като бръчки, сухота и екзема, няма достатъчно изследвания, подкрепящи други известни твърдения като подобряването на здравето на мозъка, червата и сърцето.

Коя е препоръчителната доза колагенови добавки?

Дозата винаги трябва да се обсъжда с личния лекар или друг специалист. Дозировката и продължителността на лечението зависят от вида на колагена и от това, което искате да постигнете чрез увеличаване на производството на колаген. По-малки дози от 2,5-10 g се препоръчват за състарена кожа, докато по-големи дози от около 10 g се използват в процеса на лечение на симптоми на остеоартрит.

Какви са страничните ефекти на хранителните добавките с колаген?

Хората, които приемат колагенови добавки, могат да изпитат неприятен вкус в устата и някои храносмилателни проблеми като киселини, диария и дискомфорт. Тъй като няма достатъчно изследвания, доказващи добавките като напълно безопасни, важно е да се консултирате с Вашия лекар.

Кой може да приема добавки с колаген и кой не?

Добавките с колаген съдържат продукти от животински произход и не са подходящи за вегетарианци и вегани. Продуктът трябва да бъде подбран внимателно с Вашия лекар, понеже добавките с колаген съдържат алергени като яйца, риба и други морски източници. Бременните жени, които искат да повишат еластичността на кожата си, трябва да се консултират с лекар.

Беше ли полезно? Оценете ни!