Ракета 3.1 на Астра излетя за пръв път, но не достигна орбита

1
214
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешния полет. Photo credit : Astra

12 септември 2020 г. 09:15 ч.

Светослав Александров. След дълга поредица от отлагания, ракетата на прохождащото американско предприятие Астра „Ракета 3.1“ най-сетне излетя! За съжаление тя не успя да достигне до орбита, макар че основателят на фирмата Крис Кемп е доволен от постигнатото днес. Очакванията на предприемача са да бъдат проведени три тестови мисии, първата от които е вече в историята, а цялостен успех да бъде постигнат на третия опит. 

„Ракета 3.1“ е висока 12 метра и понеже това беше изпитателен полет, на борда ѝ нямаше полезен товар.

„Имахме успешно изстрелване и напускане, но полетът беше прекратен по време на горенето на първата степен. Наистина изглежда, че получихме добро количество от нормално полетно време. Повече новини ще има по-късно“, оповести компанията в Туитър. 

Астра не очакваше цялостен успех днес. Главната цел беше да се стигне до нормална работа на първата степен. За съжаление това не се случи за цялото време, но очевидно инженерите разполагат с достатъчно данни, които ще анализират през следващите седмици и месеци. Плановете да се стигне до орбита до три тестови полета остават непроменени.

След днешния полет Илон Мъск изрази съчувствие към Астра и окуражи работещите във фирмата, че на него са му били нужни четири опита за изстрелване, за да изпрати спътник в орбита. 

За повече информация: Астра

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/