Бившият шеф на НАСА: Ракетата SLS трябва да си иде!

1
181
Добави коментар
redbul80
redbul80

Ракетата „Спейс Лонч Систъм“ май ще си остане само на картинка. Image credit : NASA

13 септември 2020 г. 17:20 ч.

Светослав Александров. През 2014 година тогавашният шеф на НАСА Чарлз Болден направи следния коментар относно СпейсЕкс и тежкотоварната ракета SLS (или „Спейс Лонч Систъм“), разработвана от Боинг за агенцията: „Нека да бъдем пределно откровени. Все още няма комерсиално достъпна тежкотоварна ракета. Фолкън 9 Хеви може и да се появи един ден. Но тя е на чертожната дъска. SLS е истинска“. 

Днес, шест години по-късно, нещата стоят по коренно различен начин. Ракетата „Фолкън Хеви“ е летяла вече три пъти, а „Спейс Лонч Систъм“ не се очаква да проведе първия си полет преди края на 2021-ва година. На фона на този факт Чарлз Болден си е променил мнението. 

В ново интервю за Политико, бившият шеф заяви следното: „SLS ще си отиде. Тя може да си отиде по време на администрацията на Байдън или по времето на следващата администрация на Тръмп, защото в един момент комерсиалните компании ще наваксат. Те наистина ще построят тежкотоварна ракета от типа на SLS и ще могат да я изстрелват за много по-ниска цена, отколкото НАСА може по отношение на SLS. Това е начинът, по който нещата работят“.

Както пише журналистът Ерик Бъргър за Арс Текника, когато през 2010-та година Конгресът измисли ракетата „Спейс Лонч Систъм“ и заповяда на НАСА да я построи, политиците залагаха на две неща. Първото е, че новите частни компании като СпейсЕкс ще се провалят. Това беше логичен облог за времето си, тъй като повече ракети на СпейсЕкс бяха аварирали в сравнение с тези, които бяха достигнали космоса. Второто е, че политиците бяха убедени в способността на традиционните компании като Боинг да се справят по-добре в конструирането на големи ракети.

Концепцията за „Спейс Лонч Систъм“ бе съчинена от сенатора на Флорида Бил Нелсън и от неговата колежка в Тексас Кей Бейли Хътчисън. Скоро към тях се присъедини и сенаторът от Алабама Ричард Шелби. Тримата загубиха и двата залога. Към настоящия момент НАСА строи ракета, която ще струва на данъкоплатците десетки милиарди долари – при това тя е невзвръщаема. Конгресът все още подкрепя „Спейс Лонч Систъм“, но колкото повече нови ракети се появяват на бял свят, толкова по-трудно ще е на политиците да удържат тази подкрепа.

При това НАСА и основният конструктор на ракетата Боинг вече не се съревновават със СпейсЕкс за „Фолкън Хеви“. Те загубиха състезанието от фирмата на Мъск преди две и половина години. Сега НАСА се състезава с новата ракета на СпейсЕкс – „Супер Хеви“, която ще извежда кораба „Старшип“ към орбита. И макар че СпейсЕкс все още не са построили нито един сегмент от „Супер Хеви“, никой няма да се изненада, ако ракетата полети преди „Спейс Лонч Систъм“. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/