Как да включите играчките в езиковото развитие на децата

1
139
Добави коментар
clashbade
clashbade

Стимулирането на езиковите способности на децата може да започне от най-ранна възраст

Като цяло всяко дете следва свои индивидуални темпове на развитие, когато говорим за езиковите способности. Все пак има някои рамки, които се приемат за нормални и трябва да са налице, за да сме спокойни, че то надгражда уменията си да общува с околните.

Забелязали ли сте, че малките създания обожават да имитират животинските звуци? По всяка вероятност сте обърнали внимание на този факт, както и на това, че те се учат да подражават на вас във всяка една сфера на живота. Това е напълно естествен стадий от детското развитие, който ние можем и препоръчително да поощряваме, включително с помощта на образователни играчки.

Имитацията стартира от ранна възраст и е ключова за развитието на речта. Умение, което специалистите определят като основополагащо за децата, което ги учи на нови неща и как да си взаимодействат със социума. Още, докато са бебета, те ще повтарят движенията ви, когато раздрусвате дрънкалката, удряте на барабани или показвате как се приготвя вечеря. Игрите наужким са изключително полезни за когнитивните умения на вашите наследници.

Любопитно е, че те могат да имитират лицеви изражения дори в първите дни след раждането си, а когато станат на 5 месеца взаимодействат с близките си чрез смях и гукане, привличат вниманието ви с плача си, постепенно се учат да махат и пляскат с ръчички.   

Ето как може да съдействате на тези процеси при детето, за да изградите и по-близък контакт с него:

Задръжте вниманието му

Ако позволявате на мъничето винаги да има зрителен достъп до лицето ви, то ще напредва бързо в развитието си. Свирете с уста, издавайте звуци, които са интересни за него, дръжте любима плюшена или дървена играчка близо до себе си, за да задържите максимално вниманието му. 

Най-простичката игра с усмивка

Когато детето ви изразява своята радост от това, че ви вижда, то ще прави причудливи физиономии и ще се усмихва широко. Имитирайте го в тези моменти, за да го ангажирате допълнително. После му покажете нещо различно, за да откликне и то на играта с вас, като по този начин осъзнае, че има някаква хронология и последователност в действията ви.

Бебешка криеница         

Не чакайте детето да проходи и да бяга из дома ви, за да играете на криеница. Правете го и в бебешки варианти – скривате очите си с шепите на ръцете, след това се показвате, използвайте одеяло или огромния мечо, който спи до леглото му. 

Пеещи пособия и животинки

Ако често се забавлявате със звуците на животните, ще видите, че това доставя страхотно удоволствие за детето. Така окуражавате имитирането, а това, както вече беше казано, е много ценно за развитието му. За целта използвайте различни пособия – пеещи играчки, дървени фигурки, книжки с пъстри илюстрации от природата. Изчаквайте търпеливо реакциите на детето и му давайте възможност да повтаря мяукането и лаенето, за да видите нагледно резултатите от съвместните си занимания.