Дайнетикс показа първия пълномащабен макет на модула си за кацане на Луната

1
122
Добави коментар
redbul80
redbul80

16 септември 2020 г. 08:05 ч. Вчера частната компания на САЩ Дайнетикс показа първия пълномащабен изпитателен макет на спускаемия си апарат, с който се надява да закара астронавти на Луната в рамките на програмата „Артемис“. 

Макетът е изграден от модулни компоненти, които могат да се преместват лесно. Компонентите не притежават никаква работеща електроника – те са като кубчета Lego. Целта е НАСА и инженерите на Дайнетикс да направят обстоен преглед на продукта, на базата на който ще бъде взето решение дали конструкцията е достатъчно добра и дали на Дайнетикс ще бъде връчен окончателен договор. 

Напомням на читателите, че по-рано през годината НАСА награди три фирми с грантове за първично проектиране на лунен модул – Блу Ориджин, СпейсЕкс и Дайнетикс. 

Но начинът, по който се развива съревнованието, ясно показва какви са подходите на трите компании. Дайнетикс и Блу Ориджин (да, дори Блу Ориджин, компания на 20 години и основана от създателя на Амазон) са категорично „Олд Спейс“ – те кандидатстват за първоначален договор, след което правят макет и докато не получат сигурно финансиране, не се втурват в строежа на работещ хардуер. Междувременно ни заливат с пресконференции как ЩЕ станат нещата някой ден. 

СпейсЕкс е единствената фирма, която, вместо да ни занимава с приказки, строи функционален хардуер, който е в състояние да лети. „Старшип“ е вече в напреднал етап на разработка и два прототипа извършиха 150-метрови полета. Днес итерацията „SN 7.1“ е в етап на т.нар. „тест до провал“, за да се видят структурните му слабости, а „SN 8“ бива подготвен за суборбитален 20-километров полет, който може да е факт още на 11-ти октомври.

Сега, надявам се, е ясно защо космическите ентусиасти симпатизират на Мъск, а не на другите му конкуренти. 

За повече информация: Dynetics 

На кадъра: астронавтът на НАСА Лий Аршамбо и ветеран от две совалкови мисии се разхожда в макета на Дайнетикс. Photo credit : Dynetics