Японско-европейската мисия БепиКоломбо ще посети Венера на 15-ти октомври

1
138
Добави коментар
redbul80
redbul80

Тази снимка на Земята бе заснета от „БепиКоломбо“ на 10-ти април тази година, когато автоматичната междупланетна станция се намираше на 18 600 километра от нашата планета. Photo credit : ESA/BepiColombo/MTM

17 септември 2020 г. 17:45 ч.

Светослав Александров. След като на 14-ти септември научен екип от САЩ и Великобритания оповести откритието, че в атмосферата на Венера има газ фосфин, който може да е показател за наличието на живот, много агенции и частни фирми изявиха желание да изследват планетата с космически апарати. Няма да чакаме дълго – японско-европейската мисия „БепиКоломбо“ първа ще пристигне в околностите на Венера на 15-ти октомври. 

Венера не е крайната цел на роботизираната станция – „БепиКоломбо“ е на път към Меркурий, така че ще премине край Венера само транзитно. Но изследователите се надяват, че ще разполагат с достатъчно време, за да потвърдят дали екипът наистина е открил фосфин или е допусната някаква грешка.

Журналистът Джонатан О’Калагън е написал статия за Форбс, в която разкрива плановете на японско-европейското ръководство на „БепиКоломбо“. Планира се да се използва инструментът MERTIS – радиометър и инфрачервен спектрометър, разработен в Германия. Приборът е предназначен да изучава състава на повърхността на Меркурий, но учените считат, че могат да го настроят да изследва и атмосферната структура на Венера. 

По време на облитането на 15-ти октомври „БепиКоломбо“ ще се озове на 10 000 километра от планетата. Това е сравнително далечно разстояние, но може би е достатъчно, за да се потвърди наличието на фосфин. Ако не се получат нещата от първия път, „БепиКоломбо“ ще посети отново Венера на 10 август 2021 година, като разстоянието между кораба и планетата ще е само 550 километра. 

Така че очакваме двете облитания с нетърпение и дано Венера започне да разкрива своите загадки! 

Прочетете публикацията: „Учени откриха косвено, но сериозно доказателство за живот на Венера“ на страниците на КОСМОС БГ

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/