Какво представлява уредът за пречистване на въздуха и за какво служи?

15
450
Добави коментар
eg1980
eg1980

През последната една година, здравословната среда, спазването на висока хигиена, както и фокуса върху чистия въздух в дома и офиса, взеха превес в ежедневието ни. Първоначално създалата се истерия около Covid-19, създаде благоприятна среда за производителите на дезинфекциращи препарати и продукти, в това число и на пречистватели на въздух. Ако погледнем в дълбочина, този продукт сякаш все повече набира популярност в големите градове, където концентрацията на вредни частици във въздуха понякога може да бъде изключително висока и вредна за здравето. За повечето хора това е проблем, който сякаш могат да пренебрегнат, но за определена група хора с определени заболявания и алергии мръсния въздух е реален проблем.

На първо време нека разкажем какво представляват устройствата за пречистване на въздух. В повечето случаи това, са малки преносими устройства с няколко филтъра. Въздухопречиствателят разполага с вентилатор, който издухва филтриран въздух в помещението. Въздухът циркулира и отново попада в устройството, като преминава през няколко  – 1. Филтър за едри части и косми; 2. Антибактериален филтър; 3. HEPA филтър.

Някои устройства притежават йонизираща или друга технология за активно пречистване на въздуха. Ако спите в стая, където също използвате компютър или телевизор, йонизаторът ще ви помогне да поддържате въздуха свеж, като отделя точното количество положителни и отрицателни йони. Пречиствателят на въздух ефективно премахва алергенните фактори, превръщайки се в почти задължителен елемент на страдащия от алергии.

Сега е лято и въздухът е с добро качество, затова пречиствателят не е необходим. През зимата обаче ситуацията се променя драстично. Макар и на практика да използвате уреда само 3-4 месеца в годината, вредите които може да нанесе мръсния въздух може да намали продължителността на живот средно с 2,5 години. Въпреки сравнително краткия срок на използване през годината на тези устройства, Термос препоръчва да обмислите покупката на въздухопречиствател поради няколко причини:

Когато имате дете – ако имате малко дете или детето е на път, струва си да инвестирате в пречиствател на въздух, за да осигурите правилното развитие на детето си и да го предпазите от респираторни заболявания.
Дихателни заболявания – ако вие или някой, с когото живеете, има дихателно заболяване. Живота причинен от здравни ограничения и проблеми е истински болезнен, а въздухопречиствателя ще облекчи тези проблеми в домашна среда.
Живеете в голям град – ако живеете в район, силно замърсен със смог, тогава пречиствателят на въздуха трябва да е в дома ви. Много често повдигането на въпроса за смога не е мода, а знак за загриженост за нашето здраве. Прочетете повече за смога – факти, последици и предпазни мерки.

Кое е най-важното, което трябва да знаем за уреда? При пречиствателите за въздух, най-важните са филтрите. Често производителите използват съкращения, които потребителите трудно разбират и най-важното трудно биха могли да сравнят ефикасността на различните видове филтри. Какви са всъщност разликите между филтри тип EPA, HEPA, ULPA ? 

Какво представляват HEPA филтрите? HEPA е съкращението от английското наименование High Efficiency Particulate Air , което в превод означава   високоефективни въздушни филтри за частици . Тези филтри са известни с високата си точност при поглъщане на замърсителите на въздуха. Всички EPA и HEPA филтри отговарят на стандарта PN-EN 1822-1: 2009, който определя условията, на които трябва да отговаря въздушен филтър. Благодарение на своята висока и доказана ефективност, HEPA филтрите поставят стандарти в областта на пречистването на въздуха. Те се използват както в индустриални лаборатории, така и в операционни зали, които изискват стерилност на въздуха.

ГРИЖА ЗА ВЪЗДУХА Имам ли нужда от пречиствател за въздух в дома?

Години наред HEPA филтрите се произвеждаха само от синтерирано стъкло, но в наши дни за тази цел се използва тънки листове от микроскопични влакна полипропилен. Филтрите са сгънати под формата на акордеони, които са твърдо подредени в рамка. Структурата на филтъра прилича на санитарна хартия.

Разликата между EPA и HEPA филтрите Терминът HEPA днес е много разпознаваем маркетингов знак, който може да се намери на множество устройства за пречистване на въздух. По-високият клас означава по-висока ефективност за намаляване на вредните за здравето замърсители.

От 2010 г. филтрите от клас ≤ 12 са маркирани като EPA (Efficiency Particulate Air). Филтрите от клас 13 нататък са известни като HEPA. Буквата H в съкращението HEPA се отнася до думата HIGH. Това означава, че филтрите от по-висок клас са по-ефективни при намаляване на замърсяването.

 

Класификация на EPA, HEPA, ULPA филтри в съответствие със стандарта EN1822: 2009

Филтърна група
Клас
Ефикасност
Проникване
EPA
E10
≥ 85
≤ 15
EPA
E11
≥ 95
≤ 5
EPA
Е12
≥ 99,5
≤ 0,5
HEPA
Н13
≥ 99,95
≤ 0,05
HEPA
Н14
≥ 99,995
≤ 0,005
ULPA
U15
≥ 99,999 5
≤ 0,000 5
ULPA
U16
≥ 99,999 95
≤ 0,000 05
ULPA
U17
≥ 99,999,995
≤ 0,000 005

Самият филтър обаче не е всичко. За да бъде ефективността му достатъчно висока, сравнете параметрите CADR (за прах) на отделни модели пречистватели, които определят чистотата на подавания въздух. За съжаление не всички производители декларират този параметър, но той може да бъде изчислен: с филтри E12, H13 и H14 той е около 0,85-0,99 х декларирания въздушен поток с инсталиран филтър. При филтъра EPA11 той обикновено е в диапазона от 0.7-0.85 x деклариран въздушен поток с инсталиран филтър.

Редовната подмяна на филтъра е от съществено значение за ефективността на филтрирането. Ако филтрите не се сменят редовно, спадът на налягането след филтъра се увеличава значително, т.е. количеството въздух, което преминава през филтъра намалява, а от там и ефективността на филтриране.

Обърнете внимание на цената на консумативите и разходите по поддръжка Някои производители декларират дълготрайност на филтрите в устройството с живот до 10 години, това разбира се не означава, че филтрите ще издържат задължително 10 години. Животът на филтрите зависи от средата, в която се използва уреда – колко е замърсена, ниво на влажност, наличие на домашни любимци, както и използване на химични препарати в помещението (пример фризьорски салони, зъболекарски кабинети и др). HEPA и EPA филтрите не се перат, за да ги почистите може да използвате прахосмукачка или да ги изтупвате редовно. От Термос препоръчваме да се насочите към реномиран производител на въздухопречиствател с доказано качество и представителство в Европейския съюз. Това ще ви гарантира възможност да закупите филтри или други консумативи, дълго след покупката на уреда и дори след изтичане на гаранционния му  срок. Много често, търговци поръчват продукти от Китай, които примамват клиентите с ниска цена, но след изтичане на гаранционния срок, вносителя / производителя не носи отговорност за доставка на резервни части и консумативи.

Три модела, които препоръчваме

Sharp KC-G60EUW е представител на най-високия клас овлажняващи въздухопречистватели, произведени от Sharp. Моделът идеално ще пречиства сух и мръсен въздух в големи помещения до 50 кв.м. Този модел е изключително тих и спокойно позволява комфортна работа или сън, дори когато устройството работи. Устройстовото разполага с 4 дълготрайни филтъра (до 10 години) и в допълнение уникалната технология Plasmacluster, като гарантира чист въздух почти 100%!
Вижте модела тук
Daikin MCK55W е представител на най-високия клас овлажняващи въздухопречистватели, произведени от Daikin. Моделът отлично може да пречиси замърсен и сух въздух в помещения до 41 кв.м. Модела се отличава с ниски нива на шум (19 dB в тих режим) и позволява комфортна работа или сън, дори когато устройството работи. За пръв път Daikin представят въздухопречиствател с дълготрайни филтъра (до 10 години) и патентованата технология Streamer. Хванете в капан вирусите и лошите миризми и живейте в дом без алергени.
Вижте модела тук
Sharp FP-F30EUH – най-доброто съотношение цена-качество
Пречиствателят е оборудван с редица функции, които несъмнено улесняват работата на устройството. Заслужава да се спомене режимът на заспиване, по време на който вентилаторът автоматично преминава към най-бавната предавка, а логото на Plasmacluster се затъмнява. В допълнение, функцията за подготовка на помещения за сън Ion Shower, която продължава 60 минути, интензивно насища въздуха с йони за комфортна нощна почивка. В пречиствателя е използван H13 HEPA филтър, което е трудно да се намери в конкурентни решения в тази ценова категория.
Вижте модела тук